Tym razem pierniczki w wersji miękkiej :)
Składniki:
● 2 szklanki mąki
● 3/4 szklanki cukru pudru
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki ciepłego mleka
● łyżka przyprawy do piernika
● łyżeczka sody
● 20g świeżych drożdży
● jajko
Wykonanie:
# z drożdży i mleka zrobić zaczyn i odstawić na parę minut do wyrośnięcia
# masło rozpuścić z miodem
# mąke przesiać z cukrem i dodać sodę z przyprawą
# do mąki dodać masło, jajko oraz mąke
# dokładnie wyrobić
# rozwałkować dość grubo i wycinać pierniczki
# piec na papierze ok.10min w temp.180 stopni
Smacznego!
Moja internetowa książka kucharska :)
sobota, 28 grudnia 2013
Niezawodny keks
Przepis na zawsze udanego keksa-który u mnie w domu jest robiony w ilościach hurtowych ;)
Składniki:
● 4 jajka
● 250g mąki
● 200g cukru
● 200g masła
● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
● opakowanie cukru waniliowego
● bakalie wg uznania (rodzaj i ilość)
●
Wykonanie:
# masło utrzeć na puch
# dodać jajka, cukier i wymieszać
# bakalie wymieszać z łyżką mąki,aby nie opadły podczas pieczenia
# do masy dodawać po trochu mąki
# dodać bakalie i wymieszać
# piec 20min w temp.180 stopni
# zmniejszyć temp do 150 i piec40 min
Smacznego!
Składniki:
● 4 jajka
● 250g mąki
● 200g cukru
● 200g masła
● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
● opakowanie cukru waniliowego
● bakalie wg uznania (rodzaj i ilość)
●
Wykonanie:
# masło utrzeć na puch
# dodać jajka, cukier i wymieszać
# bakalie wymieszać z łyżką mąki,aby nie opadły podczas pieczenia
# do masy dodawać po trochu mąki
# dodać bakalie i wymieszać
# piec 20min w temp.180 stopni
# zmniejszyć temp do 150 i piec40 min
Smacznego!
sobota, 14 grudnia 2013
Piernik szybki i prosty
Piernik w nieco innej postaci-zamiast keksówki użyłam silikonowej formy w kształcie płatka śniegu. Tak wiec wyszedł nie jeden a kilka pierników ;)
Składniki:
● 3 jajka
● szklanka cukru
● 2 szklanki mąki
● pół łyżeczki sody
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 2-3 łyżki kakao
● 250g masła
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki przyprawy do piernik
● 3/4 szklanki powideł np.śliwkowych
Wykonanie:
# masło, miód, kakao i powidła przełożyć do garnka i dokładnie mieszać do czasu rozpuszczenia masła (nie gotować!)
# jajka ubić z cukrem na puch
# mąke przesiać, dodać sode, proszek
# do jajek dodać przestudzone masło
# po trochu dodawać mąke
# piec ok. 1h w temp.170 stopni
Smacznego!
Składniki:
● 3 jajka
● szklanka cukru
● 2 szklanki mąki
● pół łyżeczki sody
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 2-3 łyżki kakao
● 250g masła
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki przyprawy do piernik
● 3/4 szklanki powideł np.śliwkowych
Wykonanie:
# masło, miód, kakao i powidła przełożyć do garnka i dokładnie mieszać do czasu rozpuszczenia masła (nie gotować!)
# jajka ubić z cukrem na puch
# mąke przesiać, dodać sode, proszek
# do jajek dodać przestudzone masło
# po trochu dodawać mąke
# piec ok. 1h w temp.170 stopni
Smacznego!
Lukier dla zapominalskich ;)
Niby prosta rzecz, a czasami człowiek zapomina w przedświątecznym nawale zajeć ;)
Lukier płynny i delikatny:
● pół szklanki cukru pudru
● 2 łyżki gorącej wody
● pół łyżeczki soku np.z cytryny lub pomarańczy
# wszystkie składniki dokładnie wymieszać i.. gotowe ;)
-> jeśli potrzebujemy gęsty lukier wystarczy dodawać cukier puder, aż uzyskamy odpowiednią gęstość
Lukier płynny i delikatny:
● pół szklanki cukru pudru
● 2 łyżki gorącej wody
● pół łyżeczki soku np.z cytryny lub pomarańczy
# wszystkie składniki dokładnie wymieszać i.. gotowe ;)
-> jeśli potrzebujemy gęsty lukier wystarczy dodawać cukier puder, aż uzyskamy odpowiednią gęstość
Kruche pierniczki
Jeden z kilku smacznych przepisów na pierniczki. Są kruche jednak nie na tyle by połamać zęby, jak to z niektórymi pierniczkami bywa ;)
Składniki:
● 450g mąki
● 100g masła
● 100g cukru pudru
● 4-5 łyżek płynnego miodu
● 2 łyżeczki sody
● 2 łyżeczkgiprzyprawy do piernika
● 2 żółtka
Wykonanie:
# do mąki z sodą i przyprawą dodać posiekane masło oraz reszte składników
# wyrobić
# ciasto rozwałkować na ok.2mm
# wykrawać pierniczki foremkami
# piec na papierze ok 10-15min w temp.180 stopni
Smacznego!
Składniki:
● 450g mąki
● 100g masła
● 100g cukru pudru
● 4-5 łyżek płynnego miodu
● 2 łyżeczki sody
● 2 łyżeczkgiprzyprawy do piernika
● 2 żółtka
Wykonanie:
# do mąki z sodą i przyprawą dodać posiekane masło oraz reszte składników
# wyrobić
# ciasto rozwałkować na ok.2mm
# wykrawać pierniczki foremkami
# piec na papierze ok 10-15min w temp.180 stopni
Smacznego!
sobota, 7 grudnia 2013
Muffinki kokosowe
Muffinki a'la kokosanki :)
Składniki:
● 2 jajka
● szklanka słodkiej śmietanki 30%
● 1/2 szklanki oleju
● ekstrakt waniliowy
● 2 i1/4 szklanki mąki
● 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowyc
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2/3 szklanki cukru
● szczypta soli
Wykonanie:
# w osobnych miskach wymieszać skł.mokre i suche
# połączyć wszystko i dokladnie wymieszać
# przełozyć do papilotów na 2/3 wysokości
# piec 25min w temp.180 stopni
-> zamiast śmietanki można dodać mleczko kokosowe
Smacznego!
Składniki:
● 2 jajka
● szklanka słodkiej śmietanki 30%
● 1/2 szklanki oleju
● ekstrakt waniliowy
● 2 i1/4 szklanki mąki
● 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowyc
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2/3 szklanki cukru
● szczypta soli
Wykonanie:
# w osobnych miskach wymieszać skł.mokre i suche
# połączyć wszystko i dokladnie wymieszać
# przełozyć do papilotów na 2/3 wysokości
# piec 25min w temp.180 stopni
-> zamiast śmietanki można dodać mleczko kokosowe
Smacznego!
Muffinki a'la szarlotka z kruszonką
Na mikołajki dostałam świateczne papiloty do muffinek. A że rodzinka uwielbia szarlotkę powstało połączenie 2w1 :)
Z podanych skł. wychodzi 18 muffinek
Składniki:
● 2 jajka
● 80 ml jogurtu
● 125 ml oleju
● 350g mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki cynamonu
● 130g cukru
● 2-3 jabłka
Na kruszonkę:
● 50g masła
● 2 łyżki mąki
● 3 łyżki cukru
Wykonanie:
# w osobnych miskach wymieszać skł. mokre i suche
# połączyć wszystko i wymieszać
# dodać pokrojone w kostkę jabłka
# delikatnie wymieszać i przełożyć do papilotów do 2/3 wysokości
# połączyć skł.na kruszonkę, aż powstaną grudki. Posypać muffinki
# piec 25min w temp.180 stopn
Smacznego!
Z podanych skł. wychodzi 18 muffinek
Składniki:
● 2 jajka
● 80 ml jogurtu
● 125 ml oleju
● 350g mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki cynamonu
● 130g cukru
● 2-3 jabłka
Na kruszonkę:
● 50g masła
● 2 łyżki mąki
● 3 łyżki cukru
Wykonanie:
# w osobnych miskach wymieszać skł. mokre i suche
# połączyć wszystko i wymieszać
# dodać pokrojone w kostkę jabłka
# delikatnie wymieszać i przełożyć do papilotów do 2/3 wysokości
# połączyć skł.na kruszonkę, aż powstaną grudki. Posypać muffinki
# piec 25min w temp.180 stopn
Smacznego!
czwartek, 28 listopada 2013
Salceson czyli ciasto czekoladowe z jabłkami bez masła
Naszło mnie na jakieś ciasto, ale okazało się, że w lodowce ani masła, mleka, i tylko kilka jajek
Tak więc mając w zanadrzu kilka jabłkek postanowiłam odkopać przepis i upiec tzw. salceson
Ciasto jest puszyste, nie wymaga dużo pracy więc coś akurat na "chwile słabości" ;)
Składniki:
● 3 jabłka
● 3 jajka
● 240g mąki
● 200g cukru
● 10g kakao
● 100ml oleju
● szczypta soli
● 3g proszku do pieczenia
● 3g sody oczyszczonej
● łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
# jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w misce z łyżką mąki(dzięki temu nie opadną podczas pieczenia)
# do przesianej mąki dodać proszek, sodę, kakao, sól, cynamon
# jajka ubić z cukrem
# do kogla-mogla dodać po trochu mąki, a na koniec olej i porządnie wymieszać
# dodać jabłka i delikatnie wymieszać
# piec ok.50 min w temp. 180stopni
Smacznego!
Tak więc mając w zanadrzu kilka jabłkek postanowiłam odkopać przepis i upiec tzw. salceson
Ciasto jest puszyste, nie wymaga dużo pracy więc coś akurat na "chwile słabości" ;)
Składniki:
● 3 jabłka
● 3 jajka
● 240g mąki
● 200g cukru
● 10g kakao
● 100ml oleju
● szczypta soli
● 3g proszku do pieczenia
● 3g sody oczyszczonej
● łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
# jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w misce z łyżką mąki(dzięki temu nie opadną podczas pieczenia)
# do przesianej mąki dodać proszek, sodę, kakao, sól, cynamon
# jajka ubić z cukrem
# do kogla-mogla dodać po trochu mąki, a na koniec olej i porządnie wymieszać
# dodać jabłka i delikatnie wymieszać
# piec ok.50 min w temp. 180stopni
Smacznego!
poniedziałek, 25 listopada 2013
Placki z warzywami
Jest to szybki sposób na wykorzystanie warzyw np.pozostałych z gotowania rosołu, obiadu lub z mieszanki warzywnej
Składniki:
● ugotowane warzywa
● mąka
● przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregan
Wykonanie:
# warzywa rozdrobinić widelcem lub blenderem
# dosypać mąkę mieszając,aż uzyskamy gęstą mase jak na placki ziemniaczane
# doprawić
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju
Smacznego!
Składniki:
● ugotowane warzywa
● mąka
● przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregan
Wykonanie:
# warzywa rozdrobinić widelcem lub blenderem
# dosypać mąkę mieszając,aż uzyskamy gęstą mase jak na placki ziemniaczane
# doprawić
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju
Smacznego!
wtorek, 19 listopada 2013
Łosoś w folii
Uwielbiam łososia i wariacje z nim związane.
Jednak ten przepis był moim pierwszym jaki zrobiłam z łososiem, a jednocześnie prosty i pyszny. Można go modyfikować na różne sposoby, ale o tym pod koniec ;)
Składniki:
● kawałek łososia (dowolnie w dzwonku, czy innym kawałku)
● cytryna
● sól morska
● zioła prowansalskie
● folia aluminiowa
Wykonanie:
# Urwać duży prostokątny kawałek folii, taki aby zmieścił się na nim łosoś i można go było owinąć folią
# ułożyć łososia na folii, doprawiamy i ułozyć dookoła niego plasterki cytryny
# zawinąć "pakunek", tak aby miał trochę luzu(żeby para mogła krążyć), jednocześnie na tyle dokładnie aby powstały sos nam nie wyciekł
# smażyć na patelni z obu stron lub piec w piekarniku ok.20min w 150stopniach
-> UWAGA! przy rozpakowywaniu należy uważać na gorącą parę
-> zamiast/oprócz cytryny można dać pomidory(bez skórki), cebule, paprykę i inne warzywa dzięki temu będziemy mieć syte danie w jednym :)
Smacznego!
Jednak ten przepis był moim pierwszym jaki zrobiłam z łososiem, a jednocześnie prosty i pyszny. Można go modyfikować na różne sposoby, ale o tym pod koniec ;)
Składniki:
● kawałek łososia (dowolnie w dzwonku, czy innym kawałku)
● cytryna
● sól morska
● zioła prowansalskie
● folia aluminiowa
Wykonanie:
# Urwać duży prostokątny kawałek folii, taki aby zmieścił się na nim łosoś i można go było owinąć folią
# ułożyć łososia na folii, doprawiamy i ułozyć dookoła niego plasterki cytryny
# zawinąć "pakunek", tak aby miał trochę luzu(żeby para mogła krążyć), jednocześnie na tyle dokładnie aby powstały sos nam nie wyciekł
# smażyć na patelni z obu stron lub piec w piekarniku ok.20min w 150stopniach
-> UWAGA! przy rozpakowywaniu należy uważać na gorącą parę
-> zamiast/oprócz cytryny można dać pomidory(bez skórki), cebule, paprykę i inne warzywa dzięki temu będziemy mieć syte danie w jednym :)
Smacznego!
Burritos
Pasuje na obiad, a pokrojone w mniejsze kawałki świetnie sprawdza się jako imprezowa przekąska :)
Składniki:
● opakowanie tortilli
● 500g mięsa mielonego
● cebula duża
● pomidory w puszce
● puszka kukurydzy konserwowej
● puszka fasoli konserwowej ciemne
● przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin
Wykonanie:
# mięso podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę
# kukurydzę odsączyć, natomiast z fasoli zostawić trochę sosu
# gdy mięso ostygnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce
# doprawić (sporo kminu)
# jeśli masa jest za sucha, dodać sos z fasoli
# nakładać garść na tortille i zwijać w rulon
# podsmażać na patelni grillowej lub zwykłej
-> zamiast smażenia na patelni można podgrzać w piekarniku, ok.10-15 min w temp.150stopni
-> znakomicie smakuje z sosem czosnkowym :)
Smacznego!
Składniki:
● opakowanie tortilli
● 500g mięsa mielonego
● cebula duża
● pomidory w puszce
● puszka kukurydzy konserwowej
● puszka fasoli konserwowej ciemne
● przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin
Wykonanie:
# mięso podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę
# kukurydzę odsączyć, natomiast z fasoli zostawić trochę sosu
# gdy mięso ostygnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce
# doprawić (sporo kminu)
# jeśli masa jest za sucha, dodać sos z fasoli
# nakładać garść na tortille i zwijać w rulon
# podsmażać na patelni grillowej lub zwykłej
-> zamiast smażenia na patelni można podgrzać w piekarniku, ok.10-15 min w temp.150stopni
-> znakomicie smakuje z sosem czosnkowym :)
Smacznego!
poniedziałek, 18 listopada 2013
Kruche rogaliki bez masła
Uwielbiam rogaliki- zwłaszcza takie kryzysowe ;)
Są szybkim deserem dla niespodziewanych gości, zwłaszcza jak lodówka przed zakupami i brakuje np. masła do pieczenia
Składniki:
● 250g mąki
● 80g oleju
● 30g cukru pudru
● 80ml wody
● ulubione nadzienie: czekolada, dżem, ser
Wykonanie:
# Składniki wymieszać, zagnieść i na 20min schować do lodówki
# z kawałka ciasta rozwałkować koło i pociąć na trójkąty (ja podzieliłam na 8cz.)
# na szerszy koniec nałożyć nadzienie i dość ciasno zwijać, żeby nadzienie nie wypłynęło
# piec ok.20min w temp. 180stopni aż będą rumiane
Smacznego!
Są szybkim deserem dla niespodziewanych gości, zwłaszcza jak lodówka przed zakupami i brakuje np. masła do pieczenia
Składniki:
● 250g mąki
● 80g oleju
● 30g cukru pudru
● 80ml wody
● ulubione nadzienie: czekolada, dżem, ser
Wykonanie:
# Składniki wymieszać, zagnieść i na 20min schować do lodówki
# z kawałka ciasta rozwałkować koło i pociąć na trójkąty (ja podzieliłam na 8cz.)
# na szerszy koniec nałożyć nadzienie i dość ciasno zwijać, żeby nadzienie nie wypłynęło
# piec ok.20min w temp. 180stopni aż będą rumiane
Smacznego!
środa, 13 listopada 2013
Maślaki smażone
Nie ma to jak świeże grzyby :)
Jednak sezon już się skończył, jednak mam mrożone maślaki pokrojone w plastry. Na sos jeszcze przyjdzie pora, ana razie szybka i prosta przekąska :)
Składniki:
● maślaki pokrojone w plastry
● rozmącone jajko
● bułka tarta
● sól i pieprz
● olej lub klarowane masło do smażenia
Wykonanie:
# jajko doprawić solą i pieprzem
# maślaki maczać w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do zrumienienia :)
Smacznego!
Jednak sezon już się skończył, jednak mam mrożone maślaki pokrojone w plastry. Na sos jeszcze przyjdzie pora, ana razie szybka i prosta przekąska :)
Składniki:
● maślaki pokrojone w plastry
● rozmącone jajko
● bułka tarta
● sól i pieprz
● olej lub klarowane masło do smażenia
Wykonanie:
# jajko doprawić solą i pieprzem
# maślaki maczać w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do zrumienienia :)
Smacznego!
piątek, 8 listopada 2013
Tort biszkoptowy z kremem maślanym
Sprawdzony przepis na biszkopt i krem maślany, które w połączeniu dają duży i pyszny tort :)
Składniki na biszkopt:
● 5 jajek
● 3/4 szklanki cukru
● 2/3 szklanki mąki
● ok.4 łyżek kakao
Wykonanie:
# mąkę i kakao przesiać iwymieszać
# z białek ubić sztywną pianę, następnie powoli dosypywać cukier, a na koniec dodawać po 1 żółtku
# do masy dodać mąkę z kakao i delikatnie, ręcznie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać (dzięki temu biszkopt będzie bardziej puchaty)
# tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto
# piec ok. 40 min. w temp.160 stopni
# po wystygnięciu przekroić na 2 lub 3 blaty
Składniki na krem:
● 250 g cukru pudru
● 250 g masła
● 2 łyżki mleka
● aromat waniliowy lub inny
Wykonanie:
# do masła w temp. pokojowej wsypać przesiany cukier puder oraz esencje i mieszać na najwyższych obrotach
Składniki do wykonania tortu i dekoracji:
● dżem truskawkowy (lub inny)
● masa cukrowa
● barwniki
● foremki do ciastek np.o kształcie motyla
Przygotowanie tortu:
# na 1 blat nałożyć warstwę dżemu i 1/3 kremu
# nałożyć 2 blat i również dżem i 1/3 kremu
# na ostatni blat nakładam odrobinę kremu a do pozostałego 2 łyżki kakao i mieszam dokładnie
# kakaowym kremem smaruje boki tortu
# wyrobić masę cukrową, zabarwić kilka kawałków na różne kolory i wykrawać motylki
# na kartce złożonej w harmonijkę ułożyć motylki, żeby wyglądały jak by leciały, i zostawić na godzinę do zasuszenia.
# motylki nakładać na tort przed samym podaniem
Smacznego!
Składniki na biszkopt:
● 5 jajek
● 3/4 szklanki cukru
● 2/3 szklanki mąki
● ok.4 łyżek kakao
Wykonanie:
# mąkę i kakao przesiać iwymieszać
# z białek ubić sztywną pianę, następnie powoli dosypywać cukier, a na koniec dodawać po 1 żółtku
# do masy dodać mąkę z kakao i delikatnie, ręcznie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać (dzięki temu biszkopt będzie bardziej puchaty)
# tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto
# piec ok. 40 min. w temp.160 stopni
# po wystygnięciu przekroić na 2 lub 3 blaty
Składniki na krem:
● 250 g cukru pudru
● 250 g masła
● 2 łyżki mleka
● aromat waniliowy lub inny
Wykonanie:
# do masła w temp. pokojowej wsypać przesiany cukier puder oraz esencje i mieszać na najwyższych obrotach
Składniki do wykonania tortu i dekoracji:
● dżem truskawkowy (lub inny)
● masa cukrowa
● barwniki
● foremki do ciastek np.o kształcie motyla
Przygotowanie tortu:
# na 1 blat nałożyć warstwę dżemu i 1/3 kremu
# nałożyć 2 blat i również dżem i 1/3 kremu
# na ostatni blat nakładam odrobinę kremu a do pozostałego 2 łyżki kakao i mieszam dokładnie
# kakaowym kremem smaruje boki tortu
# wyrobić masę cukrową, zabarwić kilka kawałków na różne kolory i wykrawać motylki
# na kartce złożonej w harmonijkę ułożyć motylki, żeby wyglądały jak by leciały, i zostawić na godzinę do zasuszenia.
# motylki nakładać na tort przed samym podaniem
Smacznego!
Owsianka
Śniadaniowa porcja zdrowia :)
Najlepiej zrobić wieczorem,a rano tylko podgrzać
Składniki:
● 500 ml wody
● 1 łyżka kaszy jaglanej
● 1 łyżka kaszy perłowej
● 1 łyżka platków owsianych
● owoce (np.jabłka, gruszki, brzoskwinie)
● bakalie (daktyle, rodzynki)
● łyżka miodu
● przyprawy: szczypta kurkumy, cynamon
Wykonanie:
# do wrzącej wody wsypać kasze, płatki i bakalie. Gotować ok. 20min
# następnie dodać owoce oraz przyprawy i gotować ok.10min
# przestudzone danie dosłodzić miodem
MIODU NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ POWYŻEJ 40-60stopni, ponieważ traci mnóstwo witamin
-> można do smaku dodać masło orzechowe lub orzechy, także suszone owoce np. morele, ananasa lub imbir
Smacznego!
Najlepiej zrobić wieczorem,a rano tylko podgrzać
Składniki:
● 500 ml wody
● 1 łyżka kaszy jaglanej
● 1 łyżka kaszy perłowej
● 1 łyżka platków owsianych
● owoce (np.jabłka, gruszki, brzoskwinie)
● bakalie (daktyle, rodzynki)
● łyżka miodu
● przyprawy: szczypta kurkumy, cynamon
Wykonanie:
# do wrzącej wody wsypać kasze, płatki i bakalie. Gotować ok. 20min
# następnie dodać owoce oraz przyprawy i gotować ok.10min
# przestudzone danie dosłodzić miodem
MIODU NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ POWYŻEJ 40-60stopni, ponieważ traci mnóstwo witamin
-> można do smaku dodać masło orzechowe lub orzechy, także suszone owoce np. morele, ananasa lub imbir
Smacznego!
Delikatna i puszysta jajecznica
Niby najłatwiejsze śniadanie na świecie., ale.. no właśnie ale: za sucha, za mokra, za tłusta..
A oto i przepis na jajecznice bez ali ;)
Składniki:
● 2 jajka
● łyżka śmietany
● łyżeczka masła
● przyprawy: sól, pieprz itp
● ew. dodatki: szczypiorek, pomidory..
Wykonanie:
# jajka rozbić do miski
# dodać śmietanę oraz pieprz
# widelcem delikatnie wszystkie zamieszać, aby nie rozbić struktury jajka!
# smażyć na maśle, na małym ogniu
# jajecznice mieszać małymi "kawałkami", w taki sposób jak byśmy przewracali omlet (delikatnie od spodu)
# przelożyć na talerz, posolić i dodać dodatki
Smacznego!
A oto i przepis na jajecznice bez ali ;)
Składniki:
● 2 jajka
● łyżka śmietany
● łyżeczka masła
● przyprawy: sól, pieprz itp
● ew. dodatki: szczypiorek, pomidory..
Wykonanie:
# jajka rozbić do miski
# dodać śmietanę oraz pieprz
# widelcem delikatnie wszystkie zamieszać, aby nie rozbić struktury jajka!
# smażyć na maśle, na małym ogniu
# jajecznice mieszać małymi "kawałkami", w taki sposób jak byśmy przewracali omlet (delikatnie od spodu)
# przelożyć na talerz, posolić i dodać dodatki
Smacznego!
Pizza na cienkim cieście
Ostatnio stałam się fanką pizzy na cienkim cieście. A ten przepis jest wyjątkowo szybki i smaczny :)
Podana ilość starcza na dwie pizze,takie jak na zdjęciu
Składniki:
● 2 szklanki mąki
● 25g drożdzy świeżych lub 7g(op) drożdzy instant
● 1/2 szklanki wody (ciepłej do świeżych, zimnej do drożdzy instant)
● 2 łyżki oliwy
● 1/2 łyżeczki soli
● 1/2 łyżeczki cukru
● ulubione składniki
Wykonanie:
# ze świeżych drożdży zrobić zaczyn i odstawić (jeśli mamy instant to pomijamy ten krok)
# połąćzyć zaczyn/drożdże z mąką i resztą składników i dobrze wyrabić
# odstawić ciasto i w tym czasie przygotować składniki
# ciasto rozwałkować na ok.0,5cm, nałożyć sos i składniki
# piec ok. 12min w temp.230stopni
Smacznego!
Podana ilość starcza na dwie pizze,takie jak na zdjęciu
Składniki:
● 2 szklanki mąki
● 25g drożdzy świeżych lub 7g(op) drożdzy instant
● 1/2 szklanki wody (ciepłej do świeżych, zimnej do drożdzy instant)
● 2 łyżki oliwy
● 1/2 łyżeczki soli
● 1/2 łyżeczki cukru
● ulubione składniki
Wykonanie:
# ze świeżych drożdży zrobić zaczyn i odstawić (jeśli mamy instant to pomijamy ten krok)
# połąćzyć zaczyn/drożdże z mąką i resztą składników i dobrze wyrabić
# odstawić ciasto i w tym czasie przygotować składniki
# ciasto rozwałkować na ok.0,5cm, nałożyć sos i składniki
# piec ok. 12min w temp.230stopni
Smacznego!
Mięsne kulki w zalewie
Nazwa może nie specjalna, ale zapewniam ze jako przekąska lub dodatek do wódeczki sprawdza się idealnie :)
Składniki:
● 500g mięsa mielonego (ja używam wieprz.-woł.)
● 3 cebule
● ocet
● woda
● olej
● przyprawy: chilli w płatkach, liść laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
# z octu, wody, cebuli pokrojonej w półplasterki i przypraw ugotować słodko-kwaśno-ostrą zalewe
# mięso doprawić solą i pieprzem, formować małe pulpeciki-takie na raz i smażyć do zrumienienia
# jeszcze ciepłe pulpeciki przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą z przyprawami i odstawić na min.tydzień
-> można użyć gotowej zalewy np.z ogórków i doprawić chilli
-> do mięsa można dodać starty ser, pieczarki, paprykę itp.
Smacznego!
Składniki:
● 500g mięsa mielonego (ja używam wieprz.-woł.)
● 3 cebule
● ocet
● woda
● olej
● przyprawy: chilli w płatkach, liść laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
# z octu, wody, cebuli pokrojonej w półplasterki i przypraw ugotować słodko-kwaśno-ostrą zalewe
# mięso doprawić solą i pieprzem, formować małe pulpeciki-takie na raz i smażyć do zrumienienia
# jeszcze ciepłe pulpeciki przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą z przyprawami i odstawić na min.tydzień
-> można użyć gotowej zalewy np.z ogórków i doprawić chilli
-> do mięsa można dodać starty ser, pieczarki, paprykę itp.
Smacznego!
czwartek, 7 listopada 2013
Tiramisu
mmmm... nic dodać, nic ująć ;)
Składniki:
● 250g serka mascarpone
● opakowanie podłużnych biszkoptów
● 2 żółtka
● 2 łyżki cukru
● miseczka zaparzonej rozpuszczalnej kawy z ok.2-3 łyżeczek
● ciemne kakao
● OPCJONALNIE kieliszek amaretto
Wykonanie:
# żółtka i cukier dobrze utrzeć, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać
# do kawy dodać amaretto i moczyć chwile połowę opakowania biszkoptów i ułożyć na dnie naczynia
# przełożyć połową kremu i posypać ok.2 łyżkami kakao
# namoczyć resztę biszkoptów i przełożyć na krem
# nałożyć resztę kremu i posypać ponownie kakao
# włożyć do lodówki na min.3godziny
Smacznego!
Składniki:
● 250g serka mascarpone
● opakowanie podłużnych biszkoptów
● 2 żółtka
● 2 łyżki cukru
● miseczka zaparzonej rozpuszczalnej kawy z ok.2-3 łyżeczek
● ciemne kakao
● OPCJONALNIE kieliszek amaretto
Wykonanie:
# żółtka i cukier dobrze utrzeć, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać
# do kawy dodać amaretto i moczyć chwile połowę opakowania biszkoptów i ułożyć na dnie naczynia
# przełożyć połową kremu i posypać ok.2 łyżkami kakao
# namoczyć resztę biszkoptów i przełożyć na krem
# nałożyć resztę kremu i posypać ponownie kakao
# włożyć do lodówki na min.3godziny
Smacznego!
Dyniówka
Kolejne małe co nieco z % no i dyni :)
Warto poczekać na efekt końcowy, bo jest on pyszny. No i warto zrobić kilka butelek na zaś
Składniki:
● średnia dynia
● litr wódki
● ok.0,5kg cukru
● przyprawy: goździki, kardamon. cynamon
Wykonanie:
# dynie pokroić w kostkę i przełożyć do dużego słoika
# zasypać cukrem i przyprawami
# zalać wódką i odstawić na ok.6 miesięcy
-> dynie można rozdzielić do kilku słoików i zrobić każdy słoik z innymi przyprawami np: korzenną, waniliową, cynamonową
-> warto zrobić kilka wersji i wybrać swoją ulubioną do zrobienia w przyszłym roku :)
Na zdrowie!
Warto poczekać na efekt końcowy, bo jest on pyszny. No i warto zrobić kilka butelek na zaś
Składniki:
● średnia dynia
● litr wódki
● ok.0,5kg cukru
● przyprawy: goździki, kardamon. cynamon
Wykonanie:
# dynie pokroić w kostkę i przełożyć do dużego słoika
# zasypać cukrem i przyprawami
# zalać wódką i odstawić na ok.6 miesięcy
-> dynie można rozdzielić do kilku słoików i zrobić każdy słoik z innymi przyprawami np: korzenną, waniliową, cynamonową
-> warto zrobić kilka wersji i wybrać swoją ulubioną do zrobienia w przyszłym roku :)
Na zdrowie!
Kukułeczka lub raczek-nieboraczek ;)
Pora na coś wyskokowego ;)
moje pierwsze wykonanie tego trunku wyglądało następująco: zamieszam, spróbuje, odstawie i tak co parę dni.. jak się domyślacie po miesiącu było dość mało do spróbowania, hehe :) ale warto trochę cierpliwości :)
Składniki:
● opakowanie kukułek lub raczków
● 0,5l wódki
● duży słoik
Wykonanie:
# cukierki pokruszyć na drobno i wrzucić do słoika
# zalać wódką i odstawić na ok.miesiąc od czasu do czasu mieszając
Na zdrowie!
moje pierwsze wykonanie tego trunku wyglądało następująco: zamieszam, spróbuje, odstawie i tak co parę dni.. jak się domyślacie po miesiącu było dość mało do spróbowania, hehe :) ale warto trochę cierpliwości :)
Składniki:
● opakowanie kukułek lub raczków
● 0,5l wódki
● duży słoik
Wykonanie:
# cukierki pokruszyć na drobno i wrzucić do słoika
# zalać wódką i odstawić na ok.miesiąc od czasu do czasu mieszając
Na zdrowie!
Sezonowe latte z dyni
po raz kolejny dynia, bo tej u mnie w kuchni nigdy mało ;)
przy tym przepisie inspirowałam się "kawiarnianą" latte, ale według mnie jest jeszcze lepsza :)
Składniki na 1 kawę:
● 150 ml mleka
● 1/3 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
● brązowy cukier
● ok.100ml gotowej kawy rozpuszczalnej
● przyprawy: cynamon, kardamon, itp lub gotowa przyprawa do piernika
Przygotowanie:
# mleko podgrzać, dodać dynie, przyprawy, cukier- wedle własnego smaku i zagotować
# gorące mleko dyniowe wlać do szklanki, i powoli, lejąc po ściance szklanki dolewać kawę i gotowe :)
-> można udekorować bitą śmietaną, spienionym mlekiem, jak również posypać płatkami migdałowymi
-> na dno szklanki można wlać amaretto, lub innego likieru bądź syropu ;)
Smacznego!
przy tym przepisie inspirowałam się "kawiarnianą" latte, ale według mnie jest jeszcze lepsza :)
Składniki na 1 kawę:
● 150 ml mleka
● 1/3 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
● brązowy cukier
● ok.100ml gotowej kawy rozpuszczalnej
● przyprawy: cynamon, kardamon, itp lub gotowa przyprawa do piernika
Przygotowanie:
# mleko podgrzać, dodać dynie, przyprawy, cukier- wedle własnego smaku i zagotować
# gorące mleko dyniowe wlać do szklanki, i powoli, lejąc po ściance szklanki dolewać kawę i gotowe :)
-> można udekorować bitą śmietaną, spienionym mlekiem, jak również posypać płatkami migdałowymi
-> na dno szklanki można wlać amaretto, lub innego likieru bądź syropu ;)
Smacznego!
środa, 6 listopada 2013
Puszysty omlet
Przepis na omlet mojego Mamiszona, który zawsze wychodzi puszysty i delikatny :)
Składniki:
● 2 jajka
● 2 łyżki mąki
● 2 łyżki mleka/wody
● 2 łyżki cukru (jeśli omlet ma być na słodko)
● przyprawy np.cynamon, wanilia lub sól, pieprz itp
● masło do smażenia
Wykonanie:
# białka ubić na sztywną piane
# żołtka dokłanie wymieszać z pozostalymi składnikami
# delikatnie połączyć piane z masą
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masł
-> można podawać z owocami, bitą śmietaną, czekoladą lub warzywami
Smacznego!
Na zdj.omlet z dżemem i czekoladą
Składniki:
● 2 jajka
● 2 łyżki mąki
● 2 łyżki mleka/wody
● 2 łyżki cukru (jeśli omlet ma być na słodko)
● przyprawy np.cynamon, wanilia lub sól, pieprz itp
● masło do smażenia
Wykonanie:
# białka ubić na sztywną piane
# żołtka dokłanie wymieszać z pozostalymi składnikami
# delikatnie połączyć piane z masą
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masł
-> można podawać z owocami, bitą śmietaną, czekoladą lub warzywami
Smacznego!
Na zdj.omlet z dżemem i czekoladą
Okrawki
Pewnie wielu zna ten znakomity przepis na zużycie końcówek wędlin,ktore zostały po weekendzie, lub ich kupno w sklepie za kilka zł.(takie końcówki najlepsze są z mięsnych sklepów firmowych)
Składniki:
● okrawki/ścinki wędlin
● cebula
● jajka
● przyprawy
Wykonanie:
# cebule pokroić w półplasterki, a wędline pociąć na mniejsze kawałki lub w kostkę
# cebule z okrawkami podsmażyć(jeśli wędlina jest mało tłusta można dodać oleju), a następnie lekko poddusić
# doprawić solą, pieprzem
# wbić jajka i chwile mieszać, aż do ścięcia
-> do cebuli z okrawkami można dodać papryke, pomidory w puszce, oliwki lub ananasa, no i co tylko sobie wymyślicie ;)
Smacznego!
Składniki:
● okrawki/ścinki wędlin
● cebula
● jajka
● przyprawy
Wykonanie:
# cebule pokroić w półplasterki, a wędline pociąć na mniejsze kawałki lub w kostkę
# cebule z okrawkami podsmażyć(jeśli wędlina jest mało tłusta można dodać oleju), a następnie lekko poddusić
# doprawić solą, pieprzem
# wbić jajka i chwile mieszać, aż do ścięcia
-> do cebuli z okrawkami można dodać papryke, pomidory w puszce, oliwki lub ananasa, no i co tylko sobie wymyślicie ;)
Smacznego!
poniedziałek, 4 listopada 2013
Kremowy sos francuski
Składniki:
● szklanka majonezu
● 1/4 szklanki oliwy
● 1/4 szklanki octu winnego
● 1,5 łyżeczki cukru pudru
● ząbek czosnku
● przyprawy: sól, pieprz cayenne, słodka papryka, kozieradka lub szafran
Wykonanie:
# majonez wymieszać z oliwą, przesianym cukrem pudrem, płaską łyżeczką słodkiej papryki, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą kozieradki.
# na końcu dodać ocet i wszystko dokladnie wymieszać
Smacznego!
● szklanka majonezu
● 1/4 szklanki oliwy
● 1/4 szklanki octu winnego
● 1,5 łyżeczki cukru pudru
● ząbek czosnku
● przyprawy: sól, pieprz cayenne, słodka papryka, kozieradka lub szafran
Wykonanie:
# majonez wymieszać z oliwą, przesianym cukrem pudrem, płaską łyżeczką słodkiej papryki, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą kozieradki.
# na końcu dodać ocet i wszystko dokladnie wymieszać
Smacznego!
Pasta z makreli
Nie tylko prosta w wykonaniu, ale także zdrowa pasta z makreli :)
Składniki:
● średnia makrela wędzona
● twaróg lub ser biały ok. 250g
● jajko na twardo
● majonez
● cebula
● przyprawy: kurkuma, sól, pieprz
Wykonanie:
# makrele, jajko, twaróg i cebule zmielić za pomocą blendera
# dodać przypraw i majonez do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku. Wymieszać
Smacznego!
Składniki:
● średnia makrela wędzona
● twaróg lub ser biały ok. 250g
● jajko na twardo
● majonez
● cebula
● przyprawy: kurkuma, sól, pieprz
Wykonanie:
# makrele, jajko, twaróg i cebule zmielić za pomocą blendera
# dodać przypraw i majonez do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku. Wymieszać
Smacznego!
Śledzie z rodzynkami słodko-kwaśne
Nieco inny sposób na śledzie, które zaskoczą Was wyjątkowym smakiem
Najlepiej smakują na 2 lub 3 dzień- niestety u mnie w domu rzadko kiedy tyle wytrzymują ;)
Składniki:
● duże opakowanie filetów śledziowych- matiasów
● 2 duże cebule
● puszka koncentratu pomidorowego
● ok. 1 szklanki oleju do smażenia
● garść opłukanych rodzynek
● przyprawy: pieprz cayenne, sól, kurkuma, sok z cytryny, łyżka miodu
Wykonanie:
# pokrojoną w półplasterki cebule zeszklić na oleju
# dodać szczyptę: pieprzu, soli i kurkumy
# dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki i miód
# przestudzić
# dodać pokrojone w kawałki śledzie oraz sok z cytryny do smaku
# dokładnie wymieszać i odstawić na min.1godzine do "przegryzienia"
Smacznego!
Najlepiej smakują na 2 lub 3 dzień- niestety u mnie w domu rzadko kiedy tyle wytrzymują ;)
Składniki:
● duże opakowanie filetów śledziowych- matiasów
● 2 duże cebule
● puszka koncentratu pomidorowego
● ok. 1 szklanki oleju do smażenia
● garść opłukanych rodzynek
● przyprawy: pieprz cayenne, sól, kurkuma, sok z cytryny, łyżka miodu
Wykonanie:
# pokrojoną w półplasterki cebule zeszklić na oleju
# dodać szczyptę: pieprzu, soli i kurkumy
# dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki i miód
# przestudzić
# dodać pokrojone w kawałki śledzie oraz sok z cytryny do smaku
# dokładnie wymieszać i odstawić na min.1godzine do "przegryzienia"
Smacznego!
Ciasto biszoptowe z kremem- bez pieczenia
Pychotka :)
Składniki:
● 2 żółtka
● 1/2 szklanki cukru
● 200g masła roślinnego
● 3 serki waniliowe -> 450g
● kakao ok.2-3 łyżek
● biszkopty ok.2 opakowań
● duży kefir/maślanka
● galaretka
Wykonanie kremu:
# żółtka utrzeć z cukrem i dodawać po trochu masło
# na końcu dodać serki i podzielić na 2 części
# do jednej części dodać kakao i wymieszać
Wykonanie ciasta:
# biszkopty namoczyć w kefirze i ułożyć w tortownicy, RÓWNIEŻ NA BRZEGI
# nałożyć krem kakaowy
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# nałożyć biały krem
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# zalać przestudzoną galaretką
-> do białego kremu można dodać sparzone rodzynki
-> przed zalaniem galaretką, na biszkopty można ułożyć owoce (prócz kiwi i ananasa)
Smacznego!
Składniki:
● 2 żółtka
● 1/2 szklanki cukru
● 200g masła roślinnego
● 3 serki waniliowe -> 450g
● kakao ok.2-3 łyżek
● biszkopty ok.2 opakowań
● duży kefir/maślanka
● galaretka
Wykonanie kremu:
# żółtka utrzeć z cukrem i dodawać po trochu masło
# na końcu dodać serki i podzielić na 2 części
# do jednej części dodać kakao i wymieszać
Wykonanie ciasta:
# biszkopty namoczyć w kefirze i ułożyć w tortownicy, RÓWNIEŻ NA BRZEGI
# nałożyć krem kakaowy
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# nałożyć biały krem
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# zalać przestudzoną galaretką
-> do białego kremu można dodać sparzone rodzynki
-> przed zalaniem galaretką, na biszkopty można ułożyć owoce (prócz kiwi i ananasa)
Smacznego!
Dynia w occie
I znowu dynia ;)
Ta w w occie to Mój ulubiony dodatek do kanapek, i świetny dodatek do pieczonych mięs i nie tylko
Składniki na ok.8słoiczków
● ok.1,2 kg dyni
● 2,5 szklanki wody
● 800g cukru
● szklanka octu 10%
● przyprawy: kawałek cynamonu, 12 goździków
Przygotowanie:
# wodę zagotować, dodać cukier, przyprawy i gotować ok.10min
# dodać ocet i ponownie zagotować
# dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować ok 10min do delikatnego zeszklenia
# dynie przełożyć do słoików i zalać syropem
# pasteryzować ok 15min.
Smacznego!
Ta w w occie to Mój ulubiony dodatek do kanapek, i świetny dodatek do pieczonych mięs i nie tylko
Składniki na ok.8słoiczków
● ok.1,2 kg dyni
● 2,5 szklanki wody
● 800g cukru
● szklanka octu 10%
● przyprawy: kawałek cynamonu, 12 goździków
Przygotowanie:
# wodę zagotować, dodać cukier, przyprawy i gotować ok.10min
# dodać ocet i ponownie zagotować
# dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować ok 10min do delikatnego zeszklenia
# dynie przełożyć do słoików i zalać syropem
# pasteryzować ok 15min.
Smacznego!
niedziela, 3 listopada 2013
Śledzie pod pierzynką
Proste, szybkie i pyszne :)
Składniki:
● filety śledziowe ok.4-5 płatów
● 2 jajka ugotowane na twardo
● ok. 2 cebul
● żółty ser ok. 200g
● majonez
● oliwa
Wykonanie:
# śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok.20min
# w tym czasie jajka i cebule pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce
# na pólmisku ulożyć pokrojone w nieduze kawałki śledzie, posypać cebulą i pokropić delikatnie oliwą (najlepiej odstawić na ok.godzine lub dłużej)
# na to ułożyć warstwe jajek i majonezu
# przed samym podaniem posypać warstwą startego żółtego sera
-> najlepiej śledzie smakują na 2 lub 3 dzień
Smacznego!
Składniki:
● filety śledziowe ok.4-5 płatów
● 2 jajka ugotowane na twardo
● ok. 2 cebul
● żółty ser ok. 200g
● majonez
● oliwa
Wykonanie:
# śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok.20min
# w tym czasie jajka i cebule pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce
# na pólmisku ulożyć pokrojone w nieduze kawałki śledzie, posypać cebulą i pokropić delikatnie oliwą (najlepiej odstawić na ok.godzine lub dłużej)
# na to ułożyć warstwe jajek i majonezu
# przed samym podaniem posypać warstwą startego żółtego sera
-> najlepiej śledzie smakują na 2 lub 3 dzień
Smacznego!
piątek, 1 listopada 2013
Łosoś pieczony w cieście francuskim-prosty przepis :)
Proste danie o wykwintnym smaku i niepozornym wyglądzie ;)
Składniki:
● płat łososia ok.400g
● opakowanie ciasta francuskiego
● pesto np.bazyliowe lub pomidorow
Przygotowanie:
# z łososia zdjąć skóre i pokroić na paski o szerokości ok.4cm i posmarować pesto
# z ciasta wyciąć prostokąty o szer.ok 9-10cm
# łososia położyć z jednej strony ciasta, a drugą częscią go przykryć(jak bysmy zamykali książkę)
# zacisnąć brzegi(podobnie jak pierogi)
# ułożyć na papierze do pieczenia
# piec ok.40min w temp.180º, aż ciasto bedzie zarumienione
Smacznego!
Składniki:
● płat łososia ok.400g
● opakowanie ciasta francuskiego
● pesto np.bazyliowe lub pomidorow
Przygotowanie:
# z łososia zdjąć skóre i pokroić na paski o szerokości ok.4cm i posmarować pesto
# z ciasta wyciąć prostokąty o szer.ok 9-10cm
# łososia położyć z jednej strony ciasta, a drugą częscią go przykryć(jak bysmy zamykali książkę)
# zacisnąć brzegi(podobnie jak pierogi)
# ułożyć na papierze do pieczenia
# piec ok.40min w temp.180º, aż ciasto bedzie zarumienione
Smacznego!
Parówki w cieście
Szybki pomysł na małe co nieco,np. gdy wpadną znajomi z niezapowiedzianą wizytą ;)
Składniki:
● opakowanie ciasta francuskiego
(Zawsze mam takie "awaryjne" w zamrażarce-polecam ;)
● op.parówek
● ser żółty ok.150g
Przygotowanie:
# ciasto pokroić w poprzek na paski szerokości ok.2,5-3cm
# parówki obrać z folii,a ser utrzeć na tarce
# parówki zawijać w ciasto w "spiralke"
# tak zawinięte parówkí ułożyć na papierze do pieczenia i posypać serem
# piec w piekarniku ok.15-20min w temp. 180ºc, aż ciasto się ładnie przyrumieni
Smacznego!
Składniki:
● opakowanie ciasta francuskiego
(Zawsze mam takie "awaryjne" w zamrażarce-polecam ;)
● op.parówek
● ser żółty ok.150g
Przygotowanie:
# ciasto pokroić w poprzek na paski szerokości ok.2,5-3cm
# parówki obrać z folii,a ser utrzeć na tarce
# parówki zawijać w ciasto w "spiralke"
# tak zawinięte parówkí ułożyć na papierze do pieczenia i posypać serem
# piec w piekarniku ok.15-20min w temp. 180ºc, aż ciasto się ładnie przyrumieni
Smacznego!
Placki dyniowe na słodko
Dynia, dynia, dynia- uwielbiam to warzywo i możliwości kulinarne jakie posiada. Od słodkich zup, kremów, ciast do pikantnych i wytrawnych placków, tart, zup itp.
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● cynamon
● cukier
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać cynamon (ew.przyprawę korzenną),cukier i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> gotowe placki można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem klonowym albo posmarować czekoladą
P.S Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● cynamon
● cukier
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać cynamon (ew.przyprawę korzenną),cukier i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> gotowe placki można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem klonowym albo posmarować czekoladą
P.S Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!
Wytrawne placki z dyni
Dynia, dynia, dynia- uwielbiam to warzywo i możliwości kulinarne jakie posiada. Od słodkich zup, kremów, ciast do pikantnych i wytrawnych placków, tart, zup itp.
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● koncentrat pomidorowy
● cebula duza
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać koncetrat, pokrojoną w kostkę cebule, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> na gotowe placki można położyć podduszoną cebulę
P.S
Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● koncentrat pomidorowy
● cebula duza
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać koncetrat, pokrojoną w kostkę cebule, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> na gotowe placki można położyć podduszoną cebulę
P.S
Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!
czwartek, 31 października 2013
Szynka pieczona w musztardzie i miodzie
Szynkę polecam przede wszystkim na Święta Bożonarodzeniowe, ponieważ smak i zapach szynki idealnie pasują do tej atmosfery :)
Najlepiej zrobić szynkę parę dni wcześniej
Składniki:
● szynka wieprzowa ok.1 kg
● musztarda (delikatna w smaku)(ew. łyżeczka francuskiej na potem)
● 2 łyżki miodu
● 1 duża cebula
● Przyprawy: sól, zioła prowansalskie, ziele angielskie(ok.8-10szt), goździki(ok.6-8szt)
Przygotowanie:
# Mięso natrzeć solą i ziołami, wbić kilka goździków i wstawić do lodówki na około dobę
# następnego dnia cebule pokroić w plastry
# w misce wymieszać miód z łyżką musztardy(ja tu dałam francuską,dla ostrzejszego smaku), łyżeczką soli, zielem i kilkoma łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać
# mięso całe porządnie natrzeć musztardą(delikatną)
# do rękawa foliowego do pieczenia (lub na dno naczynia w którym będziemy piec) wlożyć cebule, wlać zalewę z miski, włożyć mięso
# piec ok.2,5-3 godziny w temp. 140stopni
-> jeśli szynka ma warstwę tłuszczyku to możemy go pokroić delikatnie w szachownicę-efekt wizualny będzie jeszcze lepszy ;)
Smacznego!
Najlepiej zrobić szynkę parę dni wcześniej
Składniki:
● szynka wieprzowa ok.1 kg
● musztarda (delikatna w smaku)(ew. łyżeczka francuskiej na potem)
● 2 łyżki miodu
● 1 duża cebula
● Przyprawy: sól, zioła prowansalskie, ziele angielskie(ok.8-10szt), goździki(ok.6-8szt)
Przygotowanie:
# Mięso natrzeć solą i ziołami, wbić kilka goździków i wstawić do lodówki na około dobę
# następnego dnia cebule pokroić w plastry
# w misce wymieszać miód z łyżką musztardy(ja tu dałam francuską,dla ostrzejszego smaku), łyżeczką soli, zielem i kilkoma łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać
# mięso całe porządnie natrzeć musztardą(delikatną)
# do rękawa foliowego do pieczenia (lub na dno naczynia w którym będziemy piec) wlożyć cebule, wlać zalewę z miski, włożyć mięso
# piec ok.2,5-3 godziny w temp. 140stopni
-> jeśli szynka ma warstwę tłuszczyku to możemy go pokroić delikatnie w szachownicę-efekt wizualny będzie jeszcze lepszy ;)
Smacznego!
Ciasto na grubą i puszystą pizze
Przepis na ciasto pochodzi jeszcze z mojego dzieciństwa,a dokładniej ze starej, dobrej ksiązki pt. "książka kucharska Kaczora Donalda" :D
Zapewniam, że ciasto zawsze wychodzi puszyste i smaczne-sprawdziłam przez wiele lat ;)
Składniki:
● 300g mąki
● 25g świeżych drożdży
● 200ml wody
● 1 łyżka oleju
● 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
# drożdże należy rozmieszać w letniej wodzie,dodać olej, sól, i stopniowo dodawać przesianą mąkę
# ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste
# odstawić do wyrośnięcia na ok.30 min.
# gotowe :) teraz należy rozwałkować ciasto, dodać ulubione dodatki
# pieczemy ok.20min w temp 220stopni
Smacznego!
Zapewniam, że ciasto zawsze wychodzi puszyste i smaczne-sprawdziłam przez wiele lat ;)
Składniki:
● 300g mąki
● 25g świeżych drożdży
● 200ml wody
● 1 łyżka oleju
● 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
# drożdże należy rozmieszać w letniej wodzie,dodać olej, sól, i stopniowo dodawać przesianą mąkę
# ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste
# odstawić do wyrośnięcia na ok.30 min.
# gotowe :) teraz należy rozwałkować ciasto, dodać ulubione dodatki
# pieczemy ok.20min w temp 220stopni
Smacznego!
Kolorowa pianka z białek
Jest to świetne wykorzystanie białek, jeśli zostały nam po wcześniejszym gotowaniu :)
Jest to lekki, kolorowy deser w formie pianki.
Składniki na 1 warstwę:
● 2 białka
● galaretka
● łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
# galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystygnięcia
# białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wystudzoną galaretkę i wymieszać
# taką masę przełożyć do np.tortownicy i wstawić do lodówki na min.1/2godziny
-> jeśli chcemy uzyskać grube i kolorowe "ciasto" robimy kilka warstw z różnokolorowych galaretek.
zasada jest taka, że następną warstwę zalewamy po ok 10min od odstania poprzedniej w lodówce.
-> piankę można również podać w pucharkach, lub jako spód np.śmietanowca zamiast biszkoptów
Smacznego!
Jest to lekki, kolorowy deser w formie pianki.
Składniki na 1 warstwę:
● 2 białka
● galaretka
● łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
# galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystygnięcia
# białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wystudzoną galaretkę i wymieszać
# taką masę przełożyć do np.tortownicy i wstawić do lodówki na min.1/2godziny
-> jeśli chcemy uzyskać grube i kolorowe "ciasto" robimy kilka warstw z różnokolorowych galaretek.
zasada jest taka, że następną warstwę zalewamy po ok 10min od odstania poprzedniej w lodówce.
-> piankę można również podać w pucharkach, lub jako spód np.śmietanowca zamiast biszkoptów
Smacznego!
Kurczak po indyjsku (dietetyczny)
Prosty,smaczny, a jednocześnie bardzo dietetyczny sposób na kurczaka ;)
Składniki:
● pierś z kurczaka
● jogurt naturalny duży
● czosnek
● curry (i ew. inne przyprawy)
Przygotowanie:
# kurczaka pokroić w kostkę
# jogurt wymieszać z czosnkiem i przyprawami
# na patelni podsmażyć kurczaka, a gdy się zrumieni zalać jogurtem i dusić całość aż kurczak będzie miekki
Można podawać z ryżem lub pieczywem
Smacznego!
Składniki:
● pierś z kurczaka
● jogurt naturalny duży
● czosnek
● curry (i ew. inne przyprawy)
Przygotowanie:
# kurczaka pokroić w kostkę
# jogurt wymieszać z czosnkiem i przyprawami
# na patelni podsmażyć kurczaka, a gdy się zrumieni zalać jogurtem i dusić całość aż kurczak będzie miekki
Można podawać z ryżem lub pieczywem
Smacznego!
Wątróbka z cebulą
Uwielbiam wątróbkę w tym wykonaniu z ziemniakami :)
Składniki:
● 40-50dag wątróbki
● 4 duże cebule
● olej i masło do smażenia
● kilka łyżek śmietany
Wykonanie:
# cebule pokroić w plasterki i zeszklić na łyżce oleju, prawie do miękkości, a następnie podlać odrobiną wody i poddusić
# wątróbkę opłukać krótko pod zimną wodą, obtoczyć w mące i smażyć na maśle na średnim ogniu (OSTROŻNIE bo przy smażeniu wątróbka lubi wyskakiwać z patelni, hehe ;)\
# do zrumienionej wątróbki dodać cebule, śmietanę, delikatnie wymieszać i dusić ok.5-10min.
! wątróbkę doprawiamy solą dopiero gotową na talerzu, ponieważ inaczej stwardnieje i będzie gumowata
Smacznego!
Składniki:
● 40-50dag wątróbki
● 4 duże cebule
● olej i masło do smażenia
● kilka łyżek śmietany
Wykonanie:
# cebule pokroić w plasterki i zeszklić na łyżce oleju, prawie do miękkości, a następnie podlać odrobiną wody i poddusić
# wątróbkę opłukać krótko pod zimną wodą, obtoczyć w mące i smażyć na maśle na średnim ogniu (OSTROŻNIE bo przy smażeniu wątróbka lubi wyskakiwać z patelni, hehe ;)\
# do zrumienionej wątróbki dodać cebule, śmietanę, delikatnie wymieszać i dusić ok.5-10min.
! wątróbkę doprawiamy solą dopiero gotową na talerzu, ponieważ inaczej stwardnieje i będzie gumowata
Smacznego!
Cebularze
Długo szukałam przepisu na delikatne domowe cebularze. Ale w końcu udało się! Są delikatne,na zewnątrz lekko chrupiące i znikają blyskawicznie ;)
Składniki na ciasto:
● 400g mąki
● 30g świeżych drożdży
● 1 jajo
● 3/4 szklanki ciepłego mleka
● 1/2 łyżeczki soli
● 2 łyżki oleju
● 2 łyżeczki cukru
Farsz:
● 5 dużych cebul (jeśli lubicie cebule to jest minimum ;)
● olej do smażenia 2-3 łyżki
● 2 łyżki gęstej śmietany
● przyprawy(sól,pieprz)
Wykonanie:
# z drożdży, cukru, mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na ok.30min
# cebule podduszamy, doprawiamy i odstawiamy
# do mąki dodać olej, jajko, sól, zaczyn i delikatnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
# ciasto podzielić na 14 części, uformować kulki i rozpłaszczyć na blasze, tacach i zostawić do wyrośnięcia na ok.30min
# farsz nałożyć na wyrośnięte placuszki ew.posypać np.makiem
# piec ok.20-25min w temp. 190stopni
Smacznego!
Składniki na ciasto:
● 400g mąki
● 30g świeżych drożdży
● 1 jajo
● 3/4 szklanki ciepłego mleka
● 1/2 łyżeczki soli
● 2 łyżki oleju
● 2 łyżeczki cukru
Farsz:
● 5 dużych cebul (jeśli lubicie cebule to jest minimum ;)
● olej do smażenia 2-3 łyżki
● 2 łyżki gęstej śmietany
● przyprawy(sól,pieprz)
Wykonanie:
# z drożdży, cukru, mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na ok.30min
# cebule podduszamy, doprawiamy i odstawiamy
# do mąki dodać olej, jajko, sól, zaczyn i delikatnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
# ciasto podzielić na 14 części, uformować kulki i rozpłaszczyć na blasze, tacach i zostawić do wyrośnięcia na ok.30min
# farsz nałożyć na wyrośnięte placuszki ew.posypać np.makiem
# piec ok.20-25min w temp. 190stopni
Smacznego!
Ciastka z M&M's
Kolorowe, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku - czego chcieć więcej..mniam :)
Składniki:
● 150g masła
● 150g cukru
● 300g mąki
● 1 jajko
● 2 łyżeczki cukru waniliowego i aromat
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● opakowanie M&M's
Wykonanie:
# Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowym
# w osobnej misce masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo mąkę
# ciasto zawinąć w folie i włożyć na 10 min do zamrażarki lub na min.1/2godz do lodówki
# z ciasta formowaćy kulki i układać w sporych odstępach na papierze do pieczenia
# kulki spłaszczyć ręką i układać na nich po 3-4 M&M's
# piec ok.15min w temp. 180stopni
Smacznego!
Składniki:
● 150g masła
● 150g cukru
● 300g mąki
● 1 jajko
● 2 łyżeczki cukru waniliowego i aromat
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● opakowanie M&M's
Wykonanie:
# Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowym
# w osobnej misce masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo mąkę
# ciasto zawinąć w folie i włożyć na 10 min do zamrażarki lub na min.1/2godz do lodówki
# z ciasta formowaćy kulki i układać w sporych odstępach na papierze do pieczenia
# kulki spłaszczyć ręką i układać na nich po 3-4 M&M's
# piec ok.15min w temp. 180stopni
Smacznego!
Zebra
Kolejne proste w wykonaniu ciasto wyglądające bardzo efektownie :)
Składniki:
● 5 jajek
● 2,5 szklanki mąki
● 1 szklanka oleju
● 1 szklanka wody● 1,5 szklanki cukru
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● op. cukru waniliowego
● 2-3 łyżki kakao
Wykonanie:
# Jaja utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia
# powoli wlewać olej oraz wodę -NA TYM ETAPIE MIESZANIA UŻYWAĆ TYLKO ŁYŻKI
# ciasto podzielić na 2 równe części i do jednej dodać kakao
# do natłuszczonej formy wysypanej bułka tartą POWOLI WLEWAĆ NAPRZEMIENNIE CIASTO (kilka łyżek białego, kilka łyżek kakaowego tworząc zeberkowe wzory)
# piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 50min w temp. 180stopni
Smacznego!
Składniki:
● 5 jajek
● 2,5 szklanki mąki
● 1 szklanka oleju
● 1 szklanka wody● 1,5 szklanki cukru
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● op. cukru waniliowego
● 2-3 łyżki kakao
Wykonanie:
# Jaja utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia
# powoli wlewać olej oraz wodę -NA TYM ETAPIE MIESZANIA UŻYWAĆ TYLKO ŁYŻKI
# ciasto podzielić na 2 równe części i do jednej dodać kakao
# do natłuszczonej formy wysypanej bułka tartą POWOLI WLEWAĆ NAPRZEMIENNIE CIASTO (kilka łyżek białego, kilka łyżek kakaowego tworząc zeberkowe wzory)
# piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 50min w temp. 180stopni
Smacznego!
Śmietanowiec (tylko z galaretkami)
Jest to super kolorowe ciasto bez pieczenia, nadające się na każdą okazję.
Składniki:
● 4 galaretki w 3 różnych kolorach
● paczka biszkoptów
● 2 duże opakowania serków waniliowych
Wykonanie:
# 3 różne galaretki rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia
# gotowe galaretki pokroić w kostkę
# biszkopty pokruszyć na spód blachy
# ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawiamy do wystygnięcia. Galaretka musi się zacząć powoli ścinać,ale nie może być w niej już kawałków zastygniętej galarety(jeśli się tak stanie możemy galaretkę lekko podgrzać np. w mikrofalówce)
# zimną, lekko płynną galaretkę wymieszać w dużej misce z serkami waniliowymi, a następnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę
# taką masą zalać biszkopty i wstawić do lodówki na min.3godz
-> ciekawy efekt uzyska się, gdy do mieszanki serki-płynna galaretka wykorzysta się np. niebieską lub zieloną galaretkę.
-> całość można posypać wiórkami czekoladowymi lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Składniki:
● 4 galaretki w 3 różnych kolorach
● paczka biszkoptów
● 2 duże opakowania serków waniliowych
Wykonanie:
# 3 różne galaretki rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia
# gotowe galaretki pokroić w kostkę
# biszkopty pokruszyć na spód blachy
# ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawiamy do wystygnięcia. Galaretka musi się zacząć powoli ścinać,ale nie może być w niej już kawałków zastygniętej galarety(jeśli się tak stanie możemy galaretkę lekko podgrzać np. w mikrofalówce)
# zimną, lekko płynną galaretkę wymieszać w dużej misce z serkami waniliowymi, a następnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę
# taką masą zalać biszkopty i wstawić do lodówki na min.3godz
-> ciekawy efekt uzyska się, gdy do mieszanki serki-płynna galaretka wykorzysta się np. niebieską lub zieloną galaretkę.
-> całość można posypać wiórkami czekoladowymi lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Palmiery
Wykonanie ich jest dziecinnie proste, za to efekt jest cudownie chrupki i słodki :)
Składniki:
● opakowanie gotowego ciasta francuskiego
● op. cukru pudru
Wykonanie:
# blat oprószyć cienką warstwą cukru pudru
# rozłożyć na to rozwinięte ciasto i oprószyć ponownie cukrem pudrem
# zwijać ciasto w "ślimaka" z obu stron tak aby pod koniec powstało długie "serducho"
# pociąć na kawałki ok. 0,5cm
# ułożyć na pergaminie/papierze do pieczenia i ponownie delikatnie oprószyć cukrem pudrem
# piec ok. 12 min w temp. 190stopni,a następnie należy je obrócić i piec kolejne 7 min.
-> ilość użytego cukru pudru zależy od Waszych preferencji jeśli chodzi o słodkość
-> do posypywania cukru pudru należy używać małego sitka, aby cukier był lekki i bez grudek
Smacznego!
Składniki:
● opakowanie gotowego ciasta francuskiego
● op. cukru pudru
Wykonanie:
# blat oprószyć cienką warstwą cukru pudru
# rozłożyć na to rozwinięte ciasto i oprószyć ponownie cukrem pudrem
# zwijać ciasto w "ślimaka" z obu stron tak aby pod koniec powstało długie "serducho"
# pociąć na kawałki ok. 0,5cm
# ułożyć na pergaminie/papierze do pieczenia i ponownie delikatnie oprószyć cukrem pudrem
# piec ok. 12 min w temp. 190stopni,a następnie należy je obrócić i piec kolejne 7 min.
-> ilość użytego cukru pudru zależy od Waszych preferencji jeśli chodzi o słodkość
-> do posypywania cukru pudru należy używać małego sitka, aby cukier był lekki i bez grudek
Smacznego!
Babka cytrynowa
Przepis powstał z potrzeby chwili z połączenia kilku innych, ale efekt jest naprawdę smaczny
Składniki:
● 250g mąki
● 250g cukru
● 200g masła
● 4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cytryna, zapach cytrynowy, ew. trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
# masło roztopić i wystudzić
# białka ubić na pianę
# żółtka ubić z cukrem, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zapach, sok i dobrze wymieszać
# masę połączyć DELIKATNIE z ubitymi białkami
# formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
# piec ok. 40min w temp. 180stopni
Smacznego!
Składniki:
● 250g mąki
● 250g cukru
● 200g masła
● 4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cytryna, zapach cytrynowy, ew. trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
# masło roztopić i wystudzić
# białka ubić na pianę
# żółtka ubić z cukrem, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zapach, sok i dobrze wymieszać
# masę połączyć DELIKATNIE z ubitymi białkami
# formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
# piec ok. 40min w temp. 180stopni
Smacznego!
Sos pomidorowy
Zwykły-niezwykły sos pomidorowy np. do gołąbków.
Niezapomniany smak niejednego domowego obiadu ;)
Składniki:
● 3 łyżki masła
● 3 łyżki mąki
● 3 szklanki zimnego rosołu (ew.samej wody lub rosołu z kostki)
● puszka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
# Rozpuścić masło i dodać mąkę. Całość smażyć na małym ogniu aż się wymiesza
# dodawać po trochu rosołu
# dodać koncentrat oraz sól i pieprz
# całość gotować ok.10 minut i gotowe :)
Smacznego!
Niezapomniany smak niejednego domowego obiadu ;)
Składniki:
● 3 łyżki masła
● 3 łyżki mąki
● 3 szklanki zimnego rosołu (ew.samej wody lub rosołu z kostki)
● puszka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
# Rozpuścić masło i dodać mąkę. Całość smażyć na małym ogniu aż się wymiesza
# dodawać po trochu rosołu
# dodać koncentrat oraz sól i pieprz
# całość gotować ok.10 minut i gotowe :)
Smacznego!
Sos Remoulade
Doskonale nadaje się do ryb, kanapek-zamiast np.sosu tatarskiego.
Jest wiele podobnych przepisów jednak ten jest autorski mojego Mamiszona i jest w naszej rodzinie od wielu lat i nie wyobrażam sobie rybki smażonej bez niego ;)
Składniki:
● Jogurt naturalny 400g
● ogórki konserwowe ok. 2-3szt
● małe cebulki marynowane ok 6-10szt
● majonez 2-3 łyżki
● musztarda łyżeczka
● Przyprawy: - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - szczypta soli
Przygotowanie:
# do jogurtu dodać posiekane cebulki, posiekane ogórki, majonez, musztardę, szczyptę kurkumy oraz resztę przypraw i dokładniewymieszać
Smacznego!
Jest wiele podobnych przepisów jednak ten jest autorski mojego Mamiszona i jest w naszej rodzinie od wielu lat i nie wyobrażam sobie rybki smażonej bez niego ;)
Składniki:
● Jogurt naturalny 400g
● ogórki konserwowe ok. 2-3szt
● małe cebulki marynowane ok 6-10szt
● majonez 2-3 łyżki
● musztarda łyżeczka
● Przyprawy: - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - szczypta soli
Przygotowanie:
# do jogurtu dodać posiekane cebulki, posiekane ogórki, majonez, musztardę, szczyptę kurkumy oraz resztę przypraw i dokładniewymieszać
Smacznego!
Miodzio do picia
Miodzio z cytryną stosuje się u mnie w rodzinie od wielu lat ku pokrzepieniu na sezon jesienno-zimowy.
Należy pić na czczo, a podany przepis jest na 1 osobę.
Składniki:
● szklanka przegotowanej, LETNIEJ wody
● łyżka miodu
● 2 plasterki cytryny
# Wszystko wymieszać w małym garnuszku, przykryć i odstawić na noc.
# Rano należy lekko podgrzać i wypić
! Należy uważać, aby całość się nie zagotowała rano, ponieważ straci się sporą dawkę witamin
-> można dodać domowego soku z malin
Na zdrowie!
Należy pić na czczo, a podany przepis jest na 1 osobę.
Składniki:
● szklanka przegotowanej, LETNIEJ wody
● łyżka miodu
● 2 plasterki cytryny
# Wszystko wymieszać w małym garnuszku, przykryć i odstawić na noc.
# Rano należy lekko podgrzać i wypić
! Należy uważać, aby całość się nie zagotowała rano, ponieważ straci się sporą dawkę witamin
-> można dodać domowego soku z malin
Na zdrowie!
Ciasto na pierogi
Bardzo prosty przepis na ciasto pierogowe, które wychodzi bardzo delikatne i najważniejsze-nie jest gumowate ;)
Składniki:
● 30 dag mąki
● 1 łyżeczka masła
● 1 żółtko
● 0,5 szklanki wrzątku
● sól do smaku
Przygotowanie:
# z podanych składników wyrobić ciasto
# odstawić na 15 min, po tym czasie formować pierogi i gotować, aż wypłyną
! Najważniejsze aby wodę dolewać po trochu, żeby ciasto nie zrobiło się za rzadkie
Smacznego!
Składniki:
● 30 dag mąki
● 1 łyżeczka masła
● 1 żółtko
● 0,5 szklanki wrzątku
● sól do smaku
Przygotowanie:
# z podanych składników wyrobić ciasto
# odstawić na 15 min, po tym czasie formować pierogi i gotować, aż wypłyną
! Najważniejsze aby wodę dolewać po trochu, żeby ciasto nie zrobiło się za rzadkie
Smacznego!
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą
Pyszna i prosta szarlotka, która zawsze wychodzi :)
Ciasto:
●25 dag mąki
●2 żółtka
●10 dag cukru pudru
●25 dag masła
●1 op.cukru waniliowego
Beza:
●2 białka
●10 dag cukru
●Szczypta soli
Nadzienie:
● ok.6 dużych jabłek
● cynamon do smaku(ja daje ok.2łyżeczek)
Przygotowanie:
# z w.w składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na min. 1/2godz
# w tym czasie obrać i udusić jabłka z cynamonem
# wyłożyć ciastem tortownice, uformować wysoki rant,a dno po nakłuwać widelcem
# piec samo ciasto ok 20min w temp 200ºc
# ciasto wyjąć i zmniejszyć temp.do 150ºc
# nałożyć wystudzone jabłka
# białka osolić, ubić na piane, i powoli dodawać cukier. Zalać jabłka powstałą masą
# piec ok.50 min aż beza będzie chrupiąca
Smacznego!
Ciasto:
●25 dag mąki
●2 żółtka
●10 dag cukru pudru
●25 dag masła
●1 op.cukru waniliowego
Beza:
●2 białka
●10 dag cukru
●Szczypta soli
Nadzienie:
● ok.6 dużych jabłek
● cynamon do smaku(ja daje ok.2łyżeczek)
Przygotowanie:
# z w.w składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na min. 1/2godz
# w tym czasie obrać i udusić jabłka z cynamonem
# wyłożyć ciastem tortownice, uformować wysoki rant,a dno po nakłuwać widelcem
# piec samo ciasto ok 20min w temp 200ºc
# ciasto wyjąć i zmniejszyć temp.do 150ºc
# nałożyć wystudzone jabłka
# białka osolić, ubić na piane, i powoli dodawać cukier. Zalać jabłka powstałą masą
# piec ok.50 min aż beza będzie chrupiąca
Smacznego!
wtorek, 29 października 2013
Zapiekany bakłażan z mięsem mielonym
Jedno z moich ulubionych, prostych dań z piekarnika :)
Składniki:
Składniki:
● Mięso mielone 500g (ja używam indyczego,ale mięso dowolnie)
● smietana 18% duża
● czosnek świeży
● cebula
● zółty ser np.gouda, morski ok.200g
● koncentrat 2 łyżki
Przygotowanie:
# ze śmietany i czosnku zrobić sos czosnkowy i odstawić do "przegryzienia"
# baklazana przeciąć na pol i delikatnie wydrążyć pestki,tak aby został twardy miąsz w środku.
# baklazana posolić,włożyć do niego mieso(tak aby caly na wierzchu byl on pokryty mięsem)
# przełożyć do żaroodpornego naczynia,zalać sosem i zapiekać ok 1h w temp.150ºc
Dzięki temu ze składniki są surowe powstaje aromatyczny sos.
Smacznego!
Ciasto dyniowe- pyszne i wilgotne
Ciasto jest puszyste i wilgotne.
Pachnące cynamonem od razu poprawia humor :)
Podane składniki są na tortownice ok.22cm lub keksówke.
Ja zawsze robię ciasto z podwójnej porcji,bo znika szybciej niż się piecze ;)
Składniki:
●1 szklanka mąki pszennej
●1/2 szklanki cukru
●1 łyżeczka proszku do pieczenia
●1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
●3 łyżeczki cynamonu
●szczypta soli
●2 jaja
●1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni
●1/2 szklanki oleju
-> zamiast sody można dać więcej proszku(0,5 łyżeczki sody=1,5łyżeczki proszku) -> można dodać również imbir,kardamon lub przyprawę do piernika jak również orzechy
Wykonanie:
# wymieszać dokładnie mąkę, cukier, cynamon, sól,proszek do pieczenia i sodę.
# Jajka zmiksować z olejem, dodać przestudzoną dynię.
# następnie dodać
składniki sypkie. Wymieszać, wylać do foremkiwyłożonej papierem do
pieczenia i piec w 180°C około 40
minut.
Sprawdzić patyczkiem, czy gotowe.(patyczek musi być suchy)
Ciasto można po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
czwartek, 24 października 2013
Orzechy w miodzie
Pierwszy wpis będzie wyjątkowo prosty, a jednocześnie pyszny,świetnie nadaje się jako dodatek do prezentu np.pod choinkę
Można stosować jako dodatek do ciast (idealne do piernika,keksu),do lodów.
Ja najbardziej lubię same,prosto ze słoika :)
Potrzebne będą:
Potrzebne będą:
● słoik (im ciekawszy kształt tym lepiej)
● słoik miodu akacjowego
● ułuskane orzechy włoskie
Przygotowanie:
# Orzechy wsypać ciasno do pustego słoika
# zaleć powoli miodem do pełna,by wszystkie orzechy były zakryte
# Odstawić w ciemne miejsce na ok.miesiąc(ale im dłużej tym lepiej-orzechy bardziej przejda miodem)
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)