czwartek, 31 października 2013

Babka cytrynowa

Przepis powstał z potrzeby chwili z połączenia kilku innych, ale efekt jest naprawdę smaczny

Składniki:
● 250g mąki
● 250g cukru
● 200g masła
● 4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cytryna, zapach cytrynowy, ew. trochę soku z cytryny

Przygotowanie:
# masło roztopić i wystudzić
# białka ubić na pianę
# żółtka ubić z cukrem, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zapach, sok i dobrze wymieszać
# masę połączyć DELIKATNIE z ubitymi białkami
# formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
# piec ok. 40min w temp. 180stopni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)