czwartek, 31 października 2013

Szynka pieczona w musztardzie i miodzie

Szynkę polecam przede wszystkim na Święta Bożonarodzeniowe, ponieważ smak i zapach szynki idealnie pasują do tej atmosfery :)
Najlepiej zrobić szynkę parę dni wcześniej

Składniki:
● szynka wieprzowa ok.1 kg
● musztarda (delikatna w smaku)(ew. łyżeczka francuskiej na potem)
● 2 łyżki miodu
● 1 duża cebula
● Przyprawy: sól, zioła prowansalskie, ziele angielskie(ok.8-10szt), goździki(ok.6-8szt)

Przygotowanie:
# Mięso natrzeć solą i ziołami, wbić kilka goździków i wstawić do lodówki na około dobę
# następnego dnia cebule pokroić w plastry
# w misce wymieszać miód z łyżką musztardy(ja tu dałam francuską,dla ostrzejszego smaku), łyżeczką soli, zielem i kilkoma łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać
#  mięso całe porządnie natrzeć musztardą(delikatną)
#  do rękawa foliowego do pieczenia (lub na dno naczynia w którym będziemy piec) wlożyć cebule, wlać zalewę z miski, włożyć mięso
# piec ok.2,5-3 godziny w temp. 140stopni

-> jeśli szynka ma warstwę tłuszczyku to możemy go pokroić delikatnie w szachownicę-efekt wizualny będzie jeszcze lepszy ;)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)