wtorek, 29 października 2013

Zapiekany bakłażan z mięsem mielonym

Jedno z moich ulubionych, prostych dań z piekarnika :)

Składniki:
● Bakłażan
● Mięso mielone 500g (ja używam indyczego,ale mięso dowolnie)
● smietana 18% duża
● czosnek świeży
● cebula
● zółty ser np.gouda, morski ok.200g
● koncentrat 2 łyżki

Przygotowanie:
# ze śmietany i czosnku zrobić sos czosnkowy i odstawić do "przegryzienia"
# do mięsa dodać :starty ser,cebule w kostkę,koncentrat.
# baklazana przeciąć na pol i delikatnie wydrążyć pestki,tak aby został twardy miąsz w środku. 
# baklazana posolić,włożyć do niego mieso(tak aby caly na wierzchu byl on pokryty mięsem)
# przełożyć do żaroodpornego naczynia,zalać sosem i zapiekać ok 1h w temp.150ºc

Dzięki temu ze składniki są surowe powstaje aromatyczny sos.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)