Składniki na biszkopt:
● 5 jajek
● 3/4 szklanki cukru
● 2/3 szklanki mąki
● ok.4 łyżek kakao
Wykonanie:
# mąkę i kakao przesiać iwymieszać
# z białek ubić sztywną pianę, następnie powoli dosypywać cukier, a na koniec dodawać po 1 żółtku
# do masy dodać mąkę z kakao i delikatnie, ręcznie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać (dzięki temu biszkopt będzie bardziej puchaty)
# tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto
# piec ok. 40 min. w temp.160 stopni
# po wystygnięciu przekroić na 2 lub 3 blaty
Składniki na krem:
● 250 g cukru pudru
● 250 g masła
● 2 łyżki mleka
● aromat waniliowy lub inny
Wykonanie:
# do masła w temp. pokojowej wsypać przesiany cukier puder oraz esencje i mieszać na najwyższych obrotach
Składniki do wykonania tortu i dekoracji:
● dżem truskawkowy (lub inny)
● masa cukrowa
● barwniki
● foremki do ciastek np.o kształcie motyla
Przygotowanie tortu:
# na 1 blat nałożyć warstwę dżemu i 1/3 kremu
# nałożyć 2 blat i również dżem i 1/3 kremu
# na ostatni blat nakładam odrobinę kremu a do pozostałego 2 łyżki kakao i mieszam dokładnie
# kakaowym kremem smaruje boki tortu
# wyrobić masę cukrową, zabarwić kilka kawałków na różne kolory i wykrawać motylki
# na kartce złożonej w harmonijkę ułożyć motylki, żeby wyglądały jak by leciały, i zostawić na godzinę do zasuszenia.
# motylki nakładać na tort przed samym podaniem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)