czwartek, 28 listopada 2013

Salceson czyli ciasto czekoladowe z jabłkami bez masła

Naszło mnie na jakieś ciasto, ale okazało się, że w lodowce ani masła, mleka, i tylko kilka jajek
Tak więc mając w zanadrzu kilka jabłkek postanowiłam odkopać przepis i upiec tzw. salceson
Ciasto jest puszyste, nie wymaga dużo pracy więc coś akurat na "chwile słabości" ;)

Składniki:
● 3 jabłka
● 3 jajka
● 240g mąki
● 200g cukru
● 10g kakao
● 100ml oleju
● szczypta soli
● 3g proszku do pieczenia
● 3g sody oczyszczonej
● łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
# jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w misce z łyżką mąki(dzięki temu nie opadną podczas pieczenia)
# do przesianej mąki dodać proszek, sodę, kakao, sól, cynamon
# jajka ubić z cukrem
# do kogla-mogla dodać po trochu mąki, a na koniec olej i porządnie wymieszać
# dodać jabłka i delikatnie wymieszać
# piec ok.50 min w temp. 180stopni

Smacznego!

2 komentarze:

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)