wtorek, 13 marca 2018

Nalewka jeżynowa

Obowiązkowo do zrobienia w sierpniu :)

Składniki:
-1 litr dojrzałych jeżyn, 
-0,75 kg cukru, 
-0,5 litra wódki czystej, 
-0,25 litra spirytusu. 

Wykonanie: 
# Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. 
# Włożyć do słoja przesypując cukrem. 
# Słój zakryć szczelnie i odstawić na 10 dni. 
# Wlać spirytus, słój ponownie zakryć szczelnie i odstawić na kolejne 10 dni - co jakiś czas dokładnie potrząsając słojem. 
# Zlać nalew do drugiego słoja, pozostałe jeżyny rozgnieść i zalać wódką. 
# Po tygodniu zlać płyn- bez jeżyn i połączyć z pierwszym nalewem, dobrze wymieszać.
Rozlać do butelek i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na ok 6 miesięcy.