Uwielbiam wątróbkę w tym wykonaniu z ziemniakami :)
Składniki:
● 40-50dag wątróbki
● 4 duże cebule
● olej i masło do smażenia
● kilka łyżek śmietany
Wykonanie:
# cebule pokroić w plasterki i zeszklić na łyżce oleju, prawie do miękkości, a następnie podlać odrobiną wody i poddusić
# wątróbkę opłukać krótko pod zimną wodą, obtoczyć w mące i smażyć na maśle na średnim ogniu (OSTROŻNIE bo przy smażeniu wątróbka lubi wyskakiwać z patelni, hehe ;)\
# do zrumienionej wątróbki dodać cebule, śmietanę, delikatnie wymieszać i dusić ok.5-10min.
! wątróbkę doprawiamy solą dopiero gotową na talerzu, ponieważ inaczej stwardnieje i będzie gumowata
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)