czwartek, 31 października 2013

Wątróbka z cebulą

Uwielbiam wątróbkę w tym wykonaniu z ziemniakami :)

Składniki:
● 40-50dag wątróbki
● 4 duże cebule
● olej i masło do smażenia
● kilka łyżek śmietany

Wykonanie:
# cebule pokroić w plasterki i zeszklić na łyżce oleju, prawie do miękkości, a następnie podlać odrobiną wody i poddusić
# wątróbkę opłukać krótko pod zimną wodą, obtoczyć w mące i smażyć na maśle na średnim ogniu (OSTROŻNIE bo przy smażeniu wątróbka lubi wyskakiwać z patelni, hehe ;)\
# do zrumienionej wątróbki dodać cebule, śmietanę, delikatnie wymieszać i dusić ok.5-10min.

! wątróbkę doprawiamy solą dopiero gotową na talerzu, ponieważ inaczej stwardnieje i będzie gumowata

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)