Ciasto:
●25 dag mąki
●2 żółtka
●10 dag cukru pudru
●25 dag masła
●1 op.cukru waniliowego
Beza:
●2 białka
●10 dag cukru
●Szczypta soli
Nadzienie:
● ok.6 dużych jabłek
● cynamon do smaku(ja daje ok.2łyżeczek)
Przygotowanie:
# z w.w składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na min. 1/2godz
# w tym czasie obrać i udusić jabłka z cynamonem
# wyłożyć ciastem tortownice, uformować wysoki rant,a dno po nakłuwać widelcem
# piec samo ciasto ok 20min w temp 200ºc
# ciasto wyjąć i zmniejszyć temp.do 150ºc
# nałożyć wystudzone jabłka
# białka osolić, ubić na piane, i powoli dodawać cukier. Zalać jabłka powstałą masą
# piec ok.50 min aż beza będzie chrupiąca
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)