Jest to świetne wykorzystanie białek, jeśli zostały nam po wcześniejszym gotowaniu :)
Jest to lekki, kolorowy deser w formie pianki.
Składniki na 1 warstwę:
● 2 białka
● galaretka
● łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
# galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystygnięcia
# białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wystudzoną galaretkę i wymieszać
# taką masę przełożyć do np.tortownicy i wstawić do lodówki na min.1/2godziny
-> jeśli chcemy uzyskać grube i kolorowe "ciasto" robimy kilka warstw z różnokolorowych galaretek.
zasada jest taka, że następną warstwę zalewamy po ok 10min od odstania poprzedniej w lodówce.
-> piankę można również podać w pucharkach, lub jako spód np.śmietanowca zamiast biszkoptów
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)