wtorek, 5 sierpnia 2014

Dżem z borówek amerykańskich-bez żelatyny

Pyszny i gęsty. No i dziecinnie prosty :)
Z podanych składników wyszły mi dwa słoiczki

Składniki:
● 4 szklanki borówek
● 2 szklanki cukru
● łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
# borowki umyć, odsypać szklankę borówek i rozgnieść je widelcem
# wszystkie owoce gotować na małym ogniu ok.10min
# dosypać cukier,dolać sok z cytryny i gotować ok.30min często mieszając
# gorące przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Dziękuję za prosty przepis, wydaje mi się, że wg. tego przepisu zatrzymamy maksimum wartości borówek w dżemie.

    OdpowiedzUsuń

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)