piątek, 22 sierpnia 2014

Mleko kokosowe z orzecha

Mam kokosa i nie zawacham się go użyć ;)

Mleko sklepowe może sie przy nim schować,a i wiórki kokosowe wychodzą pyszne :) jest troche zabawy ale naprawde warto

Składniki:
● 1orzech kokosowy
● 3 szklanki ciepłej wody
● 1łyżka cukru

Wykonanie:
# w orzechu zrobić dziurę (np.srubokrętem)i wylewamy wodę kokosową do szklanki
# rozłupaaćkokosa (np.młotkiem)
# usunąć łupine i odkroić nozem brązową skórke
# kokosa wrzucić do malaksera i rozdrabniać aż powstaną wiórki
# zalać wodą,dodać cukier i zblendować
# przecedzić przez sitko

Smacznego!

-> mleko przed użyciem należy zamieszać bo się rozwarstwia

Wiórki możecie wykorzystaą np na: kokosanki lub


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)