Długo szukałam przepisu na delikatne domowe cebularze. Ale w końcu udało się! Są delikatne,na zewnątrz lekko chrupiące i znikają blyskawicznie ;)
Składniki na ciasto:
● 400g mąki
● 30g świeżych drożdży
● 1 jajo
● 3/4 szklanki ciepłego mleka
● 1/2 łyżeczki soli
● 2 łyżki oleju
● 2 łyżeczki cukru
Farsz:
● 5 dużych cebul (jeśli lubicie cebule to jest minimum ;)
● olej do smażenia 2-3 łyżki
● 2 łyżki gęstej śmietany
● przyprawy(sól,pieprz)
Wykonanie:
# z drożdży, cukru, mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na ok.30min
# cebule podduszamy, doprawiamy i odstawiamy
# do mąki dodać olej, jajko, sól, zaczyn i delikatnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
# ciasto podzielić na 14 części, uformować kulki i rozpłaszczyć na blasze, tacach i zostawić do wyrośnięcia na ok.30min
# farsz nałożyć na wyrośnięte placuszki ew.posypać np.makiem
# piec ok.20-25min w temp. 190stopni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)