środa, 30 lipca 2014

pudding ryżowy

W ost czasie króluje u mnie na śniadanie owsianka. Jednak po zrobieniu mleka ryżowego został mi ryż,dlatego postanowiłam zrobić pudding
Jest delikatny, kremowy, pyszny :)

Składniki:
● 100g ryżu surowego
● 1,5 szklanki wody
● 500-750ml mleka (zależy jak gęsty lubicie) *
● 1/3 szklanki cukru
● szczypta soli
● jajko
● garść rodzynek
● wanilia lub aromat

Wykonanie:
# ryż ugotować w 1,5szklanki wody (ok.20min) przelożyć do miski
# do garnka wlać 2/3 mleka,dodać sól,cukier,wanilię/aromat. Podgrzać
# do mleka dołożyć ryż, gotować aż masa będzie kremowa
# *dolać reszte mleka(jeśli lubicie nieco żadsze)
# dodać rodzynki i ubite jajko
# gotować kilka minut

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)