piątek, 1 listopada 2013

Placki dyniowe na słodko

Dynia, dynia, dynia- uwielbiam to warzywo i możliwości kulinarne jakie posiada. Od słodkich zup, kremów, ciast do pikantnych i wytrawnych placków, tart, zup itp.
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy

Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● cynamon
● cukier
● olej do smażenia

Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać cynamon (ew.przyprawę korzenną),cukier i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione

-> gotowe placki można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem klonowym albo posmarować czekoladą

P.S Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)