czwartek, 28 stycznia 2016

Pączki

Pyszne i delikatne pączki z przepisu mojej Babci. U nas obowiązkowo z konfiturą różaną :)
"Efektem ubocznym" są pomysły na Wykorzystanie białek

Składniki:
- 800g mąki
- 60g drożdży
- 150g masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 8 żółtek
- 3 łyżki spirytusu
- szczypta soli

Wykonanie:
# Zrobić zaczyn: drożdże, łyżke cukru, mąki, ciepłego mleka wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce
# Mąke przesiać
# Z cukru i żółtek ubić kogel mogel
# Masło roztopić i wystudzić
# Wszystkie składniki razem połączyć na końcu dodając zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h
# Po tym czasie formować kulki (nadziewać pączki) i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20min
# Smażyć na smalcu do uzyskania ciemnozłotego koloru
# Odłożyć na ręczniki papierowe aby wchłoneły nadmiar tłuszczu

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)