czwartek, 16 stycznia 2014

Pierogi z ciasta półkruchego

Moje ulubione świąteczne pierogi, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak bywaliśmy w gościach u cioci
Pyszne na ciepło jak i na zimn

Co do farszu to jest on dowolny-z kapustą i grzybami, z mięsem, czy z serem

Składniki na ciasto:
● 300g mąki
● 1 jajko
● 1 żółtko
● 120ml śmietany 18%
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 120g masła z lodówki
● szczypta sol

Wykonanie:
# mąke przesiać i dodać proszek
# dodać reszte składników i szybko zagnieś
# ciasto wsadzić do lodówki na min.45min
# następnie ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nadziać farszem i formować pierogi
# wstawic do lodówki na ok.15min
# piec ok.20-25min w temp.200stopni

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)