Tym razem pierniczki w wersji miękkiej :)
Składniki:
● 2 szklanki mąki
● 3/4 szklanki cukru pudru
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki ciepłego mleka
● łyżka przyprawy do piernika
● łyżeczka sody
● 20g świeżych drożdży
● jajko
Wykonanie:
# z drożdży i mleka zrobić zaczyn i odstawić na parę minut do wyrośnięcia
# masło rozpuścić z miodem
# mąke przesiać z cukrem i dodać sodę z przyprawą
# do mąki dodać masło, jajko oraz mąke
# dokładnie wyrobić
# rozwałkować dość grubo i wycinać pierniczki
# piec na papierze ok.10min w temp.180 stopni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)