Naszło mnie na jakieś ciasto, ale okazało się, że w lodowce ani masła, mleka, i tylko kilka jajek
Tak więc mając w zanadrzu kilka jabłkek postanowiłam odkopać przepis i upiec tzw. salceson
Ciasto jest puszyste, nie wymaga dużo pracy więc coś akurat na "chwile słabości" ;)
Składniki:
● 3 jabłka
● 3 jajka
● 240g mąki
● 200g cukru
● 10g kakao
● 100ml oleju
● szczypta soli
● 3g proszku do pieczenia
● 3g sody oczyszczonej
● łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
# jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w misce z łyżką mąki(dzięki temu nie opadną podczas pieczenia)
# do przesianej mąki dodać proszek, sodę, kakao, sól, cynamon
# jajka ubić z cukrem
# do kogla-mogla dodać po trochu mąki, a na koniec olej i porządnie wymieszać
# dodać jabłka i delikatnie wymieszać
# piec ok.50 min w temp. 180stopni
Smacznego!
Moja internetowa książka kucharska :)
czwartek, 28 listopada 2013
poniedziałek, 25 listopada 2013
Placki z warzywami
Jest to szybki sposób na wykorzystanie warzyw np.pozostałych z gotowania rosołu, obiadu lub z mieszanki warzywnej
Składniki:
● ugotowane warzywa
● mąka
● przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregan
Wykonanie:
# warzywa rozdrobinić widelcem lub blenderem
# dosypać mąkę mieszając,aż uzyskamy gęstą mase jak na placki ziemniaczane
# doprawić
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju
Smacznego!
Składniki:
● ugotowane warzywa
● mąka
● przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregan
Wykonanie:
# warzywa rozdrobinić widelcem lub blenderem
# dosypać mąkę mieszając,aż uzyskamy gęstą mase jak na placki ziemniaczane
# doprawić
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju
Smacznego!
wtorek, 19 listopada 2013
Łosoś w folii
Uwielbiam łososia i wariacje z nim związane.
Jednak ten przepis był moim pierwszym jaki zrobiłam z łososiem, a jednocześnie prosty i pyszny. Można go modyfikować na różne sposoby, ale o tym pod koniec ;)
Składniki:
● kawałek łososia (dowolnie w dzwonku, czy innym kawałku)
● cytryna
● sól morska
● zioła prowansalskie
● folia aluminiowa
Wykonanie:
# Urwać duży prostokątny kawałek folii, taki aby zmieścił się na nim łosoś i można go było owinąć folią
# ułożyć łososia na folii, doprawiamy i ułozyć dookoła niego plasterki cytryny
# zawinąć "pakunek", tak aby miał trochę luzu(żeby para mogła krążyć), jednocześnie na tyle dokładnie aby powstały sos nam nie wyciekł
# smażyć na patelni z obu stron lub piec w piekarniku ok.20min w 150stopniach
-> UWAGA! przy rozpakowywaniu należy uważać na gorącą parę
-> zamiast/oprócz cytryny można dać pomidory(bez skórki), cebule, paprykę i inne warzywa dzięki temu będziemy mieć syte danie w jednym :)
Smacznego!
Jednak ten przepis był moim pierwszym jaki zrobiłam z łososiem, a jednocześnie prosty i pyszny. Można go modyfikować na różne sposoby, ale o tym pod koniec ;)
Składniki:
● kawałek łososia (dowolnie w dzwonku, czy innym kawałku)
● cytryna
● sól morska
● zioła prowansalskie
● folia aluminiowa
Wykonanie:
# Urwać duży prostokątny kawałek folii, taki aby zmieścił się na nim łosoś i można go było owinąć folią
# ułożyć łososia na folii, doprawiamy i ułozyć dookoła niego plasterki cytryny
# zawinąć "pakunek", tak aby miał trochę luzu(żeby para mogła krążyć), jednocześnie na tyle dokładnie aby powstały sos nam nie wyciekł
# smażyć na patelni z obu stron lub piec w piekarniku ok.20min w 150stopniach
-> UWAGA! przy rozpakowywaniu należy uważać na gorącą parę
-> zamiast/oprócz cytryny można dać pomidory(bez skórki), cebule, paprykę i inne warzywa dzięki temu będziemy mieć syte danie w jednym :)
Smacznego!
Burritos
Pasuje na obiad, a pokrojone w mniejsze kawałki świetnie sprawdza się jako imprezowa przekąska :)
Składniki:
● opakowanie tortilli
● 500g mięsa mielonego
● cebula duża
● pomidory w puszce
● puszka kukurydzy konserwowej
● puszka fasoli konserwowej ciemne
● przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin
Wykonanie:
# mięso podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę
# kukurydzę odsączyć, natomiast z fasoli zostawić trochę sosu
# gdy mięso ostygnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce
# doprawić (sporo kminu)
# jeśli masa jest za sucha, dodać sos z fasoli
# nakładać garść na tortille i zwijać w rulon
# podsmażać na patelni grillowej lub zwykłej
-> zamiast smażenia na patelni można podgrzać w piekarniku, ok.10-15 min w temp.150stopni
-> znakomicie smakuje z sosem czosnkowym :)
Smacznego!
Składniki:
● opakowanie tortilli
● 500g mięsa mielonego
● cebula duża
● pomidory w puszce
● puszka kukurydzy konserwowej
● puszka fasoli konserwowej ciemne
● przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin
Wykonanie:
# mięso podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę
# kukurydzę odsączyć, natomiast z fasoli zostawić trochę sosu
# gdy mięso ostygnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce
# doprawić (sporo kminu)
# jeśli masa jest za sucha, dodać sos z fasoli
# nakładać garść na tortille i zwijać w rulon
# podsmażać na patelni grillowej lub zwykłej
-> zamiast smażenia na patelni można podgrzać w piekarniku, ok.10-15 min w temp.150stopni
-> znakomicie smakuje z sosem czosnkowym :)
Smacznego!
poniedziałek, 18 listopada 2013
Kruche rogaliki bez masła
Uwielbiam rogaliki- zwłaszcza takie kryzysowe ;)
Są szybkim deserem dla niespodziewanych gości, zwłaszcza jak lodówka przed zakupami i brakuje np. masła do pieczenia
Składniki:
● 250g mąki
● 80g oleju
● 30g cukru pudru
● 80ml wody
● ulubione nadzienie: czekolada, dżem, ser
Wykonanie:
# Składniki wymieszać, zagnieść i na 20min schować do lodówki
# z kawałka ciasta rozwałkować koło i pociąć na trójkąty (ja podzieliłam na 8cz.)
# na szerszy koniec nałożyć nadzienie i dość ciasno zwijać, żeby nadzienie nie wypłynęło
# piec ok.20min w temp. 180stopni aż będą rumiane
Smacznego!
Są szybkim deserem dla niespodziewanych gości, zwłaszcza jak lodówka przed zakupami i brakuje np. masła do pieczenia
Składniki:
● 250g mąki
● 80g oleju
● 30g cukru pudru
● 80ml wody
● ulubione nadzienie: czekolada, dżem, ser
Wykonanie:
# Składniki wymieszać, zagnieść i na 20min schować do lodówki
# z kawałka ciasta rozwałkować koło i pociąć na trójkąty (ja podzieliłam na 8cz.)
# na szerszy koniec nałożyć nadzienie i dość ciasno zwijać, żeby nadzienie nie wypłynęło
# piec ok.20min w temp. 180stopni aż będą rumiane
Smacznego!
środa, 13 listopada 2013
Maślaki smażone
Nie ma to jak świeże grzyby :)
Jednak sezon już się skończył, jednak mam mrożone maślaki pokrojone w plastry. Na sos jeszcze przyjdzie pora, ana razie szybka i prosta przekąska :)
Składniki:
● maślaki pokrojone w plastry
● rozmącone jajko
● bułka tarta
● sól i pieprz
● olej lub klarowane masło do smażenia
Wykonanie:
# jajko doprawić solą i pieprzem
# maślaki maczać w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do zrumienienia :)
Smacznego!
Jednak sezon już się skończył, jednak mam mrożone maślaki pokrojone w plastry. Na sos jeszcze przyjdzie pora, ana razie szybka i prosta przekąska :)
Składniki:
● maślaki pokrojone w plastry
● rozmącone jajko
● bułka tarta
● sól i pieprz
● olej lub klarowane masło do smażenia
Wykonanie:
# jajko doprawić solą i pieprzem
# maślaki maczać w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do zrumienienia :)
Smacznego!
piątek, 8 listopada 2013
Tort biszkoptowy z kremem maślanym
Sprawdzony przepis na biszkopt i krem maślany, które w połączeniu dają duży i pyszny tort :)
Składniki na biszkopt:
● 5 jajek
● 3/4 szklanki cukru
● 2/3 szklanki mąki
● ok.4 łyżek kakao
Wykonanie:
# mąkę i kakao przesiać iwymieszać
# z białek ubić sztywną pianę, następnie powoli dosypywać cukier, a na koniec dodawać po 1 żółtku
# do masy dodać mąkę z kakao i delikatnie, ręcznie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać (dzięki temu biszkopt będzie bardziej puchaty)
# tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto
# piec ok. 40 min. w temp.160 stopni
# po wystygnięciu przekroić na 2 lub 3 blaty
Składniki na krem:
● 250 g cukru pudru
● 250 g masła
● 2 łyżki mleka
● aromat waniliowy lub inny
Wykonanie:
# do masła w temp. pokojowej wsypać przesiany cukier puder oraz esencje i mieszać na najwyższych obrotach
Składniki do wykonania tortu i dekoracji:
● dżem truskawkowy (lub inny)
● masa cukrowa
● barwniki
● foremki do ciastek np.o kształcie motyla
Przygotowanie tortu:
# na 1 blat nałożyć warstwę dżemu i 1/3 kremu
# nałożyć 2 blat i również dżem i 1/3 kremu
# na ostatni blat nakładam odrobinę kremu a do pozostałego 2 łyżki kakao i mieszam dokładnie
# kakaowym kremem smaruje boki tortu
# wyrobić masę cukrową, zabarwić kilka kawałków na różne kolory i wykrawać motylki
# na kartce złożonej w harmonijkę ułożyć motylki, żeby wyglądały jak by leciały, i zostawić na godzinę do zasuszenia.
# motylki nakładać na tort przed samym podaniem
Smacznego!
Składniki na biszkopt:
● 5 jajek
● 3/4 szklanki cukru
● 2/3 szklanki mąki
● ok.4 łyżek kakao
Wykonanie:
# mąkę i kakao przesiać iwymieszać
# z białek ubić sztywną pianę, następnie powoli dosypywać cukier, a na koniec dodawać po 1 żółtku
# do masy dodać mąkę z kakao i delikatnie, ręcznie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać (dzięki temu biszkopt będzie bardziej puchaty)
# tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto
# piec ok. 40 min. w temp.160 stopni
# po wystygnięciu przekroić na 2 lub 3 blaty
Składniki na krem:
● 250 g cukru pudru
● 250 g masła
● 2 łyżki mleka
● aromat waniliowy lub inny
Wykonanie:
# do masła w temp. pokojowej wsypać przesiany cukier puder oraz esencje i mieszać na najwyższych obrotach
Składniki do wykonania tortu i dekoracji:
● dżem truskawkowy (lub inny)
● masa cukrowa
● barwniki
● foremki do ciastek np.o kształcie motyla
Przygotowanie tortu:
# na 1 blat nałożyć warstwę dżemu i 1/3 kremu
# nałożyć 2 blat i również dżem i 1/3 kremu
# na ostatni blat nakładam odrobinę kremu a do pozostałego 2 łyżki kakao i mieszam dokładnie
# kakaowym kremem smaruje boki tortu
# wyrobić masę cukrową, zabarwić kilka kawałków na różne kolory i wykrawać motylki
# na kartce złożonej w harmonijkę ułożyć motylki, żeby wyglądały jak by leciały, i zostawić na godzinę do zasuszenia.
# motylki nakładać na tort przed samym podaniem
Smacznego!
Owsianka
Śniadaniowa porcja zdrowia :)
Najlepiej zrobić wieczorem,a rano tylko podgrzać
Składniki:
● 500 ml wody
● 1 łyżka kaszy jaglanej
● 1 łyżka kaszy perłowej
● 1 łyżka platków owsianych
● owoce (np.jabłka, gruszki, brzoskwinie)
● bakalie (daktyle, rodzynki)
● łyżka miodu
● przyprawy: szczypta kurkumy, cynamon
Wykonanie:
# do wrzącej wody wsypać kasze, płatki i bakalie. Gotować ok. 20min
# następnie dodać owoce oraz przyprawy i gotować ok.10min
# przestudzone danie dosłodzić miodem
MIODU NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ POWYŻEJ 40-60stopni, ponieważ traci mnóstwo witamin
-> można do smaku dodać masło orzechowe lub orzechy, także suszone owoce np. morele, ananasa lub imbir
Smacznego!
Najlepiej zrobić wieczorem,a rano tylko podgrzać
Składniki:
● 500 ml wody
● 1 łyżka kaszy jaglanej
● 1 łyżka kaszy perłowej
● 1 łyżka platków owsianych
● owoce (np.jabłka, gruszki, brzoskwinie)
● bakalie (daktyle, rodzynki)
● łyżka miodu
● przyprawy: szczypta kurkumy, cynamon
Wykonanie:
# do wrzącej wody wsypać kasze, płatki i bakalie. Gotować ok. 20min
# następnie dodać owoce oraz przyprawy i gotować ok.10min
# przestudzone danie dosłodzić miodem
MIODU NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ POWYŻEJ 40-60stopni, ponieważ traci mnóstwo witamin
-> można do smaku dodać masło orzechowe lub orzechy, także suszone owoce np. morele, ananasa lub imbir
Smacznego!
Delikatna i puszysta jajecznica
Niby najłatwiejsze śniadanie na świecie., ale.. no właśnie ale: za sucha, za mokra, za tłusta..
A oto i przepis na jajecznice bez ali ;)
Składniki:
● 2 jajka
● łyżka śmietany
● łyżeczka masła
● przyprawy: sól, pieprz itp
● ew. dodatki: szczypiorek, pomidory..
Wykonanie:
# jajka rozbić do miski
# dodać śmietanę oraz pieprz
# widelcem delikatnie wszystkie zamieszać, aby nie rozbić struktury jajka!
# smażyć na maśle, na małym ogniu
# jajecznice mieszać małymi "kawałkami", w taki sposób jak byśmy przewracali omlet (delikatnie od spodu)
# przelożyć na talerz, posolić i dodać dodatki
Smacznego!
A oto i przepis na jajecznice bez ali ;)
Składniki:
● 2 jajka
● łyżka śmietany
● łyżeczka masła
● przyprawy: sól, pieprz itp
● ew. dodatki: szczypiorek, pomidory..
Wykonanie:
# jajka rozbić do miski
# dodać śmietanę oraz pieprz
# widelcem delikatnie wszystkie zamieszać, aby nie rozbić struktury jajka!
# smażyć na maśle, na małym ogniu
# jajecznice mieszać małymi "kawałkami", w taki sposób jak byśmy przewracali omlet (delikatnie od spodu)
# przelożyć na talerz, posolić i dodać dodatki
Smacznego!
Pizza na cienkim cieście
Ostatnio stałam się fanką pizzy na cienkim cieście. A ten przepis jest wyjątkowo szybki i smaczny :)
Podana ilość starcza na dwie pizze,takie jak na zdjęciu
Składniki:
● 2 szklanki mąki
● 25g drożdzy świeżych lub 7g(op) drożdzy instant
● 1/2 szklanki wody (ciepłej do świeżych, zimnej do drożdzy instant)
● 2 łyżki oliwy
● 1/2 łyżeczki soli
● 1/2 łyżeczki cukru
● ulubione składniki
Wykonanie:
# ze świeżych drożdży zrobić zaczyn i odstawić (jeśli mamy instant to pomijamy ten krok)
# połąćzyć zaczyn/drożdże z mąką i resztą składników i dobrze wyrabić
# odstawić ciasto i w tym czasie przygotować składniki
# ciasto rozwałkować na ok.0,5cm, nałożyć sos i składniki
# piec ok. 12min w temp.230stopni
Smacznego!
Podana ilość starcza na dwie pizze,takie jak na zdjęciu
Składniki:
● 2 szklanki mąki
● 25g drożdzy świeżych lub 7g(op) drożdzy instant
● 1/2 szklanki wody (ciepłej do świeżych, zimnej do drożdzy instant)
● 2 łyżki oliwy
● 1/2 łyżeczki soli
● 1/2 łyżeczki cukru
● ulubione składniki
Wykonanie:
# ze świeżych drożdży zrobić zaczyn i odstawić (jeśli mamy instant to pomijamy ten krok)
# połąćzyć zaczyn/drożdże z mąką i resztą składników i dobrze wyrabić
# odstawić ciasto i w tym czasie przygotować składniki
# ciasto rozwałkować na ok.0,5cm, nałożyć sos i składniki
# piec ok. 12min w temp.230stopni
Smacznego!
Mięsne kulki w zalewie
Nazwa może nie specjalna, ale zapewniam ze jako przekąska lub dodatek do wódeczki sprawdza się idealnie :)
Składniki:
● 500g mięsa mielonego (ja używam wieprz.-woł.)
● 3 cebule
● ocet
● woda
● olej
● przyprawy: chilli w płatkach, liść laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
# z octu, wody, cebuli pokrojonej w półplasterki i przypraw ugotować słodko-kwaśno-ostrą zalewe
# mięso doprawić solą i pieprzem, formować małe pulpeciki-takie na raz i smażyć do zrumienienia
# jeszcze ciepłe pulpeciki przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą z przyprawami i odstawić na min.tydzień
-> można użyć gotowej zalewy np.z ogórków i doprawić chilli
-> do mięsa można dodać starty ser, pieczarki, paprykę itp.
Smacznego!
Składniki:
● 500g mięsa mielonego (ja używam wieprz.-woł.)
● 3 cebule
● ocet
● woda
● olej
● przyprawy: chilli w płatkach, liść laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
# z octu, wody, cebuli pokrojonej w półplasterki i przypraw ugotować słodko-kwaśno-ostrą zalewe
# mięso doprawić solą i pieprzem, formować małe pulpeciki-takie na raz i smażyć do zrumienienia
# jeszcze ciepłe pulpeciki przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą z przyprawami i odstawić na min.tydzień
-> można użyć gotowej zalewy np.z ogórków i doprawić chilli
-> do mięsa można dodać starty ser, pieczarki, paprykę itp.
Smacznego!
czwartek, 7 listopada 2013
Tiramisu
mmmm... nic dodać, nic ująć ;)
Składniki:
● 250g serka mascarpone
● opakowanie podłużnych biszkoptów
● 2 żółtka
● 2 łyżki cukru
● miseczka zaparzonej rozpuszczalnej kawy z ok.2-3 łyżeczek
● ciemne kakao
● OPCJONALNIE kieliszek amaretto
Wykonanie:
# żółtka i cukier dobrze utrzeć, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać
# do kawy dodać amaretto i moczyć chwile połowę opakowania biszkoptów i ułożyć na dnie naczynia
# przełożyć połową kremu i posypać ok.2 łyżkami kakao
# namoczyć resztę biszkoptów i przełożyć na krem
# nałożyć resztę kremu i posypać ponownie kakao
# włożyć do lodówki na min.3godziny
Smacznego!
Składniki:
● 250g serka mascarpone
● opakowanie podłużnych biszkoptów
● 2 żółtka
● 2 łyżki cukru
● miseczka zaparzonej rozpuszczalnej kawy z ok.2-3 łyżeczek
● ciemne kakao
● OPCJONALNIE kieliszek amaretto
Wykonanie:
# żółtka i cukier dobrze utrzeć, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać
# do kawy dodać amaretto i moczyć chwile połowę opakowania biszkoptów i ułożyć na dnie naczynia
# przełożyć połową kremu i posypać ok.2 łyżkami kakao
# namoczyć resztę biszkoptów i przełożyć na krem
# nałożyć resztę kremu i posypać ponownie kakao
# włożyć do lodówki na min.3godziny
Smacznego!
Dyniówka
Kolejne małe co nieco z % no i dyni :)
Warto poczekać na efekt końcowy, bo jest on pyszny. No i warto zrobić kilka butelek na zaś
Składniki:
● średnia dynia
● litr wódki
● ok.0,5kg cukru
● przyprawy: goździki, kardamon. cynamon
Wykonanie:
# dynie pokroić w kostkę i przełożyć do dużego słoika
# zasypać cukrem i przyprawami
# zalać wódką i odstawić na ok.6 miesięcy
-> dynie można rozdzielić do kilku słoików i zrobić każdy słoik z innymi przyprawami np: korzenną, waniliową, cynamonową
-> warto zrobić kilka wersji i wybrać swoją ulubioną do zrobienia w przyszłym roku :)
Na zdrowie!
Warto poczekać na efekt końcowy, bo jest on pyszny. No i warto zrobić kilka butelek na zaś
Składniki:
● średnia dynia
● litr wódki
● ok.0,5kg cukru
● przyprawy: goździki, kardamon. cynamon
Wykonanie:
# dynie pokroić w kostkę i przełożyć do dużego słoika
# zasypać cukrem i przyprawami
# zalać wódką i odstawić na ok.6 miesięcy
-> dynie można rozdzielić do kilku słoików i zrobić każdy słoik z innymi przyprawami np: korzenną, waniliową, cynamonową
-> warto zrobić kilka wersji i wybrać swoją ulubioną do zrobienia w przyszłym roku :)
Na zdrowie!
Kukułeczka lub raczek-nieboraczek ;)
Pora na coś wyskokowego ;)
moje pierwsze wykonanie tego trunku wyglądało następująco: zamieszam, spróbuje, odstawie i tak co parę dni.. jak się domyślacie po miesiącu było dość mało do spróbowania, hehe :) ale warto trochę cierpliwości :)
Składniki:
● opakowanie kukułek lub raczków
● 0,5l wódki
● duży słoik
Wykonanie:
# cukierki pokruszyć na drobno i wrzucić do słoika
# zalać wódką i odstawić na ok.miesiąc od czasu do czasu mieszając
Na zdrowie!
moje pierwsze wykonanie tego trunku wyglądało następująco: zamieszam, spróbuje, odstawie i tak co parę dni.. jak się domyślacie po miesiącu było dość mało do spróbowania, hehe :) ale warto trochę cierpliwości :)
Składniki:
● opakowanie kukułek lub raczków
● 0,5l wódki
● duży słoik
Wykonanie:
# cukierki pokruszyć na drobno i wrzucić do słoika
# zalać wódką i odstawić na ok.miesiąc od czasu do czasu mieszając
Na zdrowie!
Sezonowe latte z dyni
po raz kolejny dynia, bo tej u mnie w kuchni nigdy mało ;)
przy tym przepisie inspirowałam się "kawiarnianą" latte, ale według mnie jest jeszcze lepsza :)
Składniki na 1 kawę:
● 150 ml mleka
● 1/3 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
● brązowy cukier
● ok.100ml gotowej kawy rozpuszczalnej
● przyprawy: cynamon, kardamon, itp lub gotowa przyprawa do piernika
Przygotowanie:
# mleko podgrzać, dodać dynie, przyprawy, cukier- wedle własnego smaku i zagotować
# gorące mleko dyniowe wlać do szklanki, i powoli, lejąc po ściance szklanki dolewać kawę i gotowe :)
-> można udekorować bitą śmietaną, spienionym mlekiem, jak również posypać płatkami migdałowymi
-> na dno szklanki można wlać amaretto, lub innego likieru bądź syropu ;)
Smacznego!
przy tym przepisie inspirowałam się "kawiarnianą" latte, ale według mnie jest jeszcze lepsza :)
Składniki na 1 kawę:
● 150 ml mleka
● 1/3 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
● brązowy cukier
● ok.100ml gotowej kawy rozpuszczalnej
● przyprawy: cynamon, kardamon, itp lub gotowa przyprawa do piernika
Przygotowanie:
# mleko podgrzać, dodać dynie, przyprawy, cukier- wedle własnego smaku i zagotować
# gorące mleko dyniowe wlać do szklanki, i powoli, lejąc po ściance szklanki dolewać kawę i gotowe :)
-> można udekorować bitą śmietaną, spienionym mlekiem, jak również posypać płatkami migdałowymi
-> na dno szklanki można wlać amaretto, lub innego likieru bądź syropu ;)
Smacznego!
środa, 6 listopada 2013
Puszysty omlet
Przepis na omlet mojego Mamiszona, który zawsze wychodzi puszysty i delikatny :)
Składniki:
● 2 jajka
● 2 łyżki mąki
● 2 łyżki mleka/wody
● 2 łyżki cukru (jeśli omlet ma być na słodko)
● przyprawy np.cynamon, wanilia lub sól, pieprz itp
● masło do smażenia
Wykonanie:
# białka ubić na sztywną piane
# żołtka dokłanie wymieszać z pozostalymi składnikami
# delikatnie połączyć piane z masą
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masł
-> można podawać z owocami, bitą śmietaną, czekoladą lub warzywami
Smacznego!
Na zdj.omlet z dżemem i czekoladą
Składniki:
● 2 jajka
● 2 łyżki mąki
● 2 łyżki mleka/wody
● 2 łyżki cukru (jeśli omlet ma być na słodko)
● przyprawy np.cynamon, wanilia lub sól, pieprz itp
● masło do smażenia
Wykonanie:
# białka ubić na sztywną piane
# żołtka dokłanie wymieszać z pozostalymi składnikami
# delikatnie połączyć piane z masą
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masł
-> można podawać z owocami, bitą śmietaną, czekoladą lub warzywami
Smacznego!
Na zdj.omlet z dżemem i czekoladą
Okrawki
Pewnie wielu zna ten znakomity przepis na zużycie końcówek wędlin,ktore zostały po weekendzie, lub ich kupno w sklepie za kilka zł.(takie końcówki najlepsze są z mięsnych sklepów firmowych)
Składniki:
● okrawki/ścinki wędlin
● cebula
● jajka
● przyprawy
Wykonanie:
# cebule pokroić w półplasterki, a wędline pociąć na mniejsze kawałki lub w kostkę
# cebule z okrawkami podsmażyć(jeśli wędlina jest mało tłusta można dodać oleju), a następnie lekko poddusić
# doprawić solą, pieprzem
# wbić jajka i chwile mieszać, aż do ścięcia
-> do cebuli z okrawkami można dodać papryke, pomidory w puszce, oliwki lub ananasa, no i co tylko sobie wymyślicie ;)
Smacznego!
Składniki:
● okrawki/ścinki wędlin
● cebula
● jajka
● przyprawy
Wykonanie:
# cebule pokroić w półplasterki, a wędline pociąć na mniejsze kawałki lub w kostkę
# cebule z okrawkami podsmażyć(jeśli wędlina jest mało tłusta można dodać oleju), a następnie lekko poddusić
# doprawić solą, pieprzem
# wbić jajka i chwile mieszać, aż do ścięcia
-> do cebuli z okrawkami można dodać papryke, pomidory w puszce, oliwki lub ananasa, no i co tylko sobie wymyślicie ;)
Smacznego!
poniedziałek, 4 listopada 2013
Kremowy sos francuski
Składniki:
● szklanka majonezu
● 1/4 szklanki oliwy
● 1/4 szklanki octu winnego
● 1,5 łyżeczki cukru pudru
● ząbek czosnku
● przyprawy: sól, pieprz cayenne, słodka papryka, kozieradka lub szafran
Wykonanie:
# majonez wymieszać z oliwą, przesianym cukrem pudrem, płaską łyżeczką słodkiej papryki, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą kozieradki.
# na końcu dodać ocet i wszystko dokladnie wymieszać
Smacznego!
● szklanka majonezu
● 1/4 szklanki oliwy
● 1/4 szklanki octu winnego
● 1,5 łyżeczki cukru pudru
● ząbek czosnku
● przyprawy: sól, pieprz cayenne, słodka papryka, kozieradka lub szafran
Wykonanie:
# majonez wymieszać z oliwą, przesianym cukrem pudrem, płaską łyżeczką słodkiej papryki, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą kozieradki.
# na końcu dodać ocet i wszystko dokladnie wymieszać
Smacznego!
Pasta z makreli
Nie tylko prosta w wykonaniu, ale także zdrowa pasta z makreli :)
Składniki:
● średnia makrela wędzona
● twaróg lub ser biały ok. 250g
● jajko na twardo
● majonez
● cebula
● przyprawy: kurkuma, sól, pieprz
Wykonanie:
# makrele, jajko, twaróg i cebule zmielić za pomocą blendera
# dodać przypraw i majonez do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku. Wymieszać
Smacznego!
Składniki:
● średnia makrela wędzona
● twaróg lub ser biały ok. 250g
● jajko na twardo
● majonez
● cebula
● przyprawy: kurkuma, sól, pieprz
Wykonanie:
# makrele, jajko, twaróg i cebule zmielić za pomocą blendera
# dodać przypraw i majonez do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku. Wymieszać
Smacznego!
Śledzie z rodzynkami słodko-kwaśne
Nieco inny sposób na śledzie, które zaskoczą Was wyjątkowym smakiem
Najlepiej smakują na 2 lub 3 dzień- niestety u mnie w domu rzadko kiedy tyle wytrzymują ;)
Składniki:
● duże opakowanie filetów śledziowych- matiasów
● 2 duże cebule
● puszka koncentratu pomidorowego
● ok. 1 szklanki oleju do smażenia
● garść opłukanych rodzynek
● przyprawy: pieprz cayenne, sól, kurkuma, sok z cytryny, łyżka miodu
Wykonanie:
# pokrojoną w półplasterki cebule zeszklić na oleju
# dodać szczyptę: pieprzu, soli i kurkumy
# dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki i miód
# przestudzić
# dodać pokrojone w kawałki śledzie oraz sok z cytryny do smaku
# dokładnie wymieszać i odstawić na min.1godzine do "przegryzienia"
Smacznego!
Najlepiej smakują na 2 lub 3 dzień- niestety u mnie w domu rzadko kiedy tyle wytrzymują ;)
Składniki:
● duże opakowanie filetów śledziowych- matiasów
● 2 duże cebule
● puszka koncentratu pomidorowego
● ok. 1 szklanki oleju do smażenia
● garść opłukanych rodzynek
● przyprawy: pieprz cayenne, sól, kurkuma, sok z cytryny, łyżka miodu
Wykonanie:
# pokrojoną w półplasterki cebule zeszklić na oleju
# dodać szczyptę: pieprzu, soli i kurkumy
# dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki i miód
# przestudzić
# dodać pokrojone w kawałki śledzie oraz sok z cytryny do smaku
# dokładnie wymieszać i odstawić na min.1godzine do "przegryzienia"
Smacznego!
Ciasto biszoptowe z kremem- bez pieczenia
Pychotka :)
Składniki:
● 2 żółtka
● 1/2 szklanki cukru
● 200g masła roślinnego
● 3 serki waniliowe -> 450g
● kakao ok.2-3 łyżek
● biszkopty ok.2 opakowań
● duży kefir/maślanka
● galaretka
Wykonanie kremu:
# żółtka utrzeć z cukrem i dodawać po trochu masło
# na końcu dodać serki i podzielić na 2 części
# do jednej części dodać kakao i wymieszać
Wykonanie ciasta:
# biszkopty namoczyć w kefirze i ułożyć w tortownicy, RÓWNIEŻ NA BRZEGI
# nałożyć krem kakaowy
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# nałożyć biały krem
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# zalać przestudzoną galaretką
-> do białego kremu można dodać sparzone rodzynki
-> przed zalaniem galaretką, na biszkopty można ułożyć owoce (prócz kiwi i ananasa)
Smacznego!
Składniki:
● 2 żółtka
● 1/2 szklanki cukru
● 200g masła roślinnego
● 3 serki waniliowe -> 450g
● kakao ok.2-3 łyżek
● biszkopty ok.2 opakowań
● duży kefir/maślanka
● galaretka
Wykonanie kremu:
# żółtka utrzeć z cukrem i dodawać po trochu masło
# na końcu dodać serki i podzielić na 2 części
# do jednej części dodać kakao i wymieszać
Wykonanie ciasta:
# biszkopty namoczyć w kefirze i ułożyć w tortownicy, RÓWNIEŻ NA BRZEGI
# nałożyć krem kakaowy
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# nałożyć biały krem
# na krem ułożyć warstwę namoczonych w kefirze biszkoptów-brzuszkami w dół
# zalać przestudzoną galaretką
-> do białego kremu można dodać sparzone rodzynki
-> przed zalaniem galaretką, na biszkopty można ułożyć owoce (prócz kiwi i ananasa)
Smacznego!
Dynia w occie
I znowu dynia ;)
Ta w w occie to Mój ulubiony dodatek do kanapek, i świetny dodatek do pieczonych mięs i nie tylko
Składniki na ok.8słoiczków
● ok.1,2 kg dyni
● 2,5 szklanki wody
● 800g cukru
● szklanka octu 10%
● przyprawy: kawałek cynamonu, 12 goździków
Przygotowanie:
# wodę zagotować, dodać cukier, przyprawy i gotować ok.10min
# dodać ocet i ponownie zagotować
# dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować ok 10min do delikatnego zeszklenia
# dynie przełożyć do słoików i zalać syropem
# pasteryzować ok 15min.
Smacznego!
Ta w w occie to Mój ulubiony dodatek do kanapek, i świetny dodatek do pieczonych mięs i nie tylko
Składniki na ok.8słoiczków
● ok.1,2 kg dyni
● 2,5 szklanki wody
● 800g cukru
● szklanka octu 10%
● przyprawy: kawałek cynamonu, 12 goździków
Przygotowanie:
# wodę zagotować, dodać cukier, przyprawy i gotować ok.10min
# dodać ocet i ponownie zagotować
# dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować ok 10min do delikatnego zeszklenia
# dynie przełożyć do słoików i zalać syropem
# pasteryzować ok 15min.
Smacznego!
niedziela, 3 listopada 2013
Śledzie pod pierzynką
Proste, szybkie i pyszne :)
Składniki:
● filety śledziowe ok.4-5 płatów
● 2 jajka ugotowane na twardo
● ok. 2 cebul
● żółty ser ok. 200g
● majonez
● oliwa
Wykonanie:
# śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok.20min
# w tym czasie jajka i cebule pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce
# na pólmisku ulożyć pokrojone w nieduze kawałki śledzie, posypać cebulą i pokropić delikatnie oliwą (najlepiej odstawić na ok.godzine lub dłużej)
# na to ułożyć warstwe jajek i majonezu
# przed samym podaniem posypać warstwą startego żółtego sera
-> najlepiej śledzie smakują na 2 lub 3 dzień
Smacznego!
Składniki:
● filety śledziowe ok.4-5 płatów
● 2 jajka ugotowane na twardo
● ok. 2 cebul
● żółty ser ok. 200g
● majonez
● oliwa
Wykonanie:
# śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok.20min
# w tym czasie jajka i cebule pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce
# na pólmisku ulożyć pokrojone w nieduze kawałki śledzie, posypać cebulą i pokropić delikatnie oliwą (najlepiej odstawić na ok.godzine lub dłużej)
# na to ułożyć warstwe jajek i majonezu
# przed samym podaniem posypać warstwą startego żółtego sera
-> najlepiej śledzie smakują na 2 lub 3 dzień
Smacznego!
piątek, 1 listopada 2013
Łosoś pieczony w cieście francuskim-prosty przepis :)
Proste danie o wykwintnym smaku i niepozornym wyglądzie ;)
Składniki:
● płat łososia ok.400g
● opakowanie ciasta francuskiego
● pesto np.bazyliowe lub pomidorow
Przygotowanie:
# z łososia zdjąć skóre i pokroić na paski o szerokości ok.4cm i posmarować pesto
# z ciasta wyciąć prostokąty o szer.ok 9-10cm
# łososia położyć z jednej strony ciasta, a drugą częscią go przykryć(jak bysmy zamykali książkę)
# zacisnąć brzegi(podobnie jak pierogi)
# ułożyć na papierze do pieczenia
# piec ok.40min w temp.180º, aż ciasto bedzie zarumienione
Smacznego!
Składniki:
● płat łososia ok.400g
● opakowanie ciasta francuskiego
● pesto np.bazyliowe lub pomidorow
Przygotowanie:
# z łososia zdjąć skóre i pokroić na paski o szerokości ok.4cm i posmarować pesto
# z ciasta wyciąć prostokąty o szer.ok 9-10cm
# łososia położyć z jednej strony ciasta, a drugą częscią go przykryć(jak bysmy zamykali książkę)
# zacisnąć brzegi(podobnie jak pierogi)
# ułożyć na papierze do pieczenia
# piec ok.40min w temp.180º, aż ciasto bedzie zarumienione
Smacznego!
Parówki w cieście
Szybki pomysł na małe co nieco,np. gdy wpadną znajomi z niezapowiedzianą wizytą ;)
Składniki:
● opakowanie ciasta francuskiego
(Zawsze mam takie "awaryjne" w zamrażarce-polecam ;)
● op.parówek
● ser żółty ok.150g
Przygotowanie:
# ciasto pokroić w poprzek na paski szerokości ok.2,5-3cm
# parówki obrać z folii,a ser utrzeć na tarce
# parówki zawijać w ciasto w "spiralke"
# tak zawinięte parówkí ułożyć na papierze do pieczenia i posypać serem
# piec w piekarniku ok.15-20min w temp. 180ºc, aż ciasto się ładnie przyrumieni
Smacznego!
Składniki:
● opakowanie ciasta francuskiego
(Zawsze mam takie "awaryjne" w zamrażarce-polecam ;)
● op.parówek
● ser żółty ok.150g
Przygotowanie:
# ciasto pokroić w poprzek na paski szerokości ok.2,5-3cm
# parówki obrać z folii,a ser utrzeć na tarce
# parówki zawijać w ciasto w "spiralke"
# tak zawinięte parówkí ułożyć na papierze do pieczenia i posypać serem
# piec w piekarniku ok.15-20min w temp. 180ºc, aż ciasto się ładnie przyrumieni
Smacznego!
Placki dyniowe na słodko
Dynia, dynia, dynia- uwielbiam to warzywo i możliwości kulinarne jakie posiada. Od słodkich zup, kremów, ciast do pikantnych i wytrawnych placków, tart, zup itp.
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● cynamon
● cukier
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać cynamon (ew.przyprawę korzenną),cukier i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> gotowe placki można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem klonowym albo posmarować czekoladą
P.S Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● cynamon
● cukier
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać cynamon (ew.przyprawę korzenną),cukier i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> gotowe placki można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem klonowym albo posmarować czekoladą
P.S Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!
Wytrawne placki z dyni
Dynia, dynia, dynia- uwielbiam to warzywo i możliwości kulinarne jakie posiada. Od słodkich zup, kremów, ciast do pikantnych i wytrawnych placków, tart, zup itp.
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● koncentrat pomidorowy
● cebula duza
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać koncetrat, pokrojoną w kostkę cebule, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> na gotowe placki można położyć podduszoną cebulę
P.S
Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!
Ze względu na różne odmiany dyni (mięsiste, wodniste, słodsze itd) niektóre składniki podaje "na oko" opisując konsystencje danej potrawy
Składniki:
● mała dynia
● mąka
● 1 jajko
● koncentrat pomidorowy
● cebula duza
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Przygotowanie:
# Dynie obrać, udusić w garnku do miękkości i zmiksować
# (zmiksowana dynie mozna zastąpić surową-startą na tarce na małych oczkach lub połączyć 50/50 ze zmiksowaną. Reszta wykonania się nie zmienia)
# do dyni dodać koncetrat, pokrojoną w kostkę cebule, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać
# dodawać po łyżce mąki, za każdym razem mieszając.
MĄKI NALEŻY DODAĆ TYLE, ABY MASA MIAŁA GĘSTĄ KONSYSTENCJĘ JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE
# gdy masa jest gotowa, odstawić na ok.30min do "przegryzienia"
# smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az będą przyrumienione
-> na gotowe placki można położyć podduszoną cebulę
P.S
Polecam smażenie na patelni teflonowej lub ceramicznej-wtedy mamy pewność, że placki nie będą przywierać i dadzą się łatwo obrócić :) a i oleju używa się tylko troszkę
Smacznego!