piątek, 8 listopada 2013

Mięsne kulki w zalewie

Nazwa może nie specjalna, ale zapewniam ze jako przekąska lub dodatek do wódeczki sprawdza się idealnie :)

Składniki:
● 500g mięsa mielonego (ja używam wieprz.-woł.)
● 3 cebule
● ocet
● woda
● olej
● przyprawy: chilli w płatkach, liść laurowy, sól, pieprz

Wykonanie:
# z octu, wody, cebuli pokrojonej w półplasterki i przypraw ugotować słodko-kwaśno-ostrą zalewe
# mięso doprawić solą i pieprzem, formować małe pulpeciki-takie na raz i smażyć do zrumienienia
# jeszcze ciepłe pulpeciki przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą  z przyprawami i odstawić na min.tydzień

-> można użyć gotowej zalewy np.z ogórków i doprawić chilli

-> do mięsa można dodać starty ser, pieczarki, paprykę itp.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Posmakował lub spodobał Ci się przepis?
Zostaw komentarz :)