piątek, 8 maja 2015

Ciasto na pierogi II

Poprzednie ciasto na pierogi było idealne przy lepieniu ich za pomocą plastikowego cacka, które używałam przy pierogach ze słodkim nadzieniem np.owocami lub czekoladą.

To jest sprężyste, nie lepi się i świetnie nadaje się do zwykłych pierogów, zwłaszcza jeśli robimy ręcznie ilości hurtowe ;)

Składniki:
- 4,5 szklanki mąki
- 2 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki soli

Wykonanie:
# Mąkę wymieszać z solą i po trochu wlewać wrzątek
# na początku mieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręcznie aż będzie sprężyste i jednolite
# odstawić na ok.10min

Smacznego!

lizaki/cukierki na ból gardła

Córka podziębiona, więc co by ulżyć w cierpieniu i osłodzić trochę ten czas zrobiłam lizaki :)

Składniki:
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- łyżka soku malinowego/truskawkowego(można pominąć i dodać dwie łyżki soku z cytryny)
- 4 łyżki cukru najlepiej brązowego
- cukier puder

Wykonanie:
# cukier gotować z sokiem(sokami)i miodem koło 10min na małym ogniu
# blachę obsypać delikatnie cukrem pudrem (żeby lizaki się potem nie posklejały)
# rozłożyć patyczki(jeśli mają być cukierki ten krok pomijamy)
# gdy masa zacznie gęstnieć rozlewamy po trochu na cukier puder
# gdy zastygną obtaczamy w pozostałym cukrze

Smacznego!

-> dodatkowo można podczas gotowania dodać imbir, cynamon i inne przyprawy