Kruchy spód do quiche lub jak kto woli tarte wytrawną
Składniki:
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 zółtko
- 50g wody
- szczypta soli
Wykonanie:
# z podanych składników zagnieść ciasto
# wyłożyć formę i wstawić na ok.30min do lodówki
# piec 20min w temp.200C
# nałożyć nadzienie i piec 20min w temp.180C
Smacznego!
Moja internetowa książka kucharska :)
poniedziałek, 2 marca 2015
Sos Beszamelowy
Idealny :)
Składniki:
- 40g mąki
- 40g masła
- 500ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
# Masło rozpuścić na małym ogniu
# do wrzącego(pieniącego) masła dodać mąke i smażyć ok.3min
# dodać połowę mleka i mieszać,aż znikną grudki
# dolać resztę mleka i gotować na małym ogniu do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji
# doprawić
-> do beszamelu do lasagne najlepiej dodać ok.200ml mleka więcej
-> wspaniale komponuje się z parmezanem lub serem pleśniowym dodanym na końcu gotowania
Smacznego!
Składniki:
- 40g mąki
- 40g masła
- 500ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
# Masło rozpuścić na małym ogniu
# do wrzącego(pieniącego) masła dodać mąke i smażyć ok.3min
# dodać połowę mleka i mieszać,aż znikną grudki
# dolać resztę mleka i gotować na małym ogniu do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji
# doprawić
-> do beszamelu do lasagne najlepiej dodać ok.200ml mleka więcej
-> wspaniale komponuje się z parmezanem lub serem pleśniowym dodanym na końcu gotowania
Smacznego!