poniedziałek, 10 listopada 2014

W-Z

Jedno z moich ulubionych ciast :)
Przepis jest na kwadratową blaszkę ok.22-24cm:

No i uwielbiam Mamine przepisy ze starego zeszytu :*

Ciasto:
● 3 jajka
● 125g masła
● 2 szklanki mąki
● 1 szklanka cukru
● 0,5 szklanki mleka
● 2 łyżki kakao
● 1 łyżeczka sody

Wykonanie:
# masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą pianę
# dodać resztę składników i dokładnie wymieszać
# piec w temp. 200stopni około 35min

Krem:
● 400g śmietany 30-36%
● 2 łyżki cukru pudru
● łyżeczka żelatyny
● 2 łyżki wrzątku

Wykonanie:
# żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić
# do śmietany dodać cukier puder i ubić prawie na sztywno (najpierw na wysokich obrotach, później na średnich/niskich)
# pod koniec ubijania dodać żelatynę i delikatnie chwile mieszać

Poncz:
● szklanka wrzątku
● 2 łyżki kakao
● 1 łyżka wiśniówki/spirytusu

Wykonanie:
# wystudzone ciasto przekroić na pół
# dół nasączyć ponczem, nałożyć krem i przykryć górą ciasta
# górę nasączyć pozostałym ponczem

->można polać polewą czekoladową

Smacznego!





środa, 1 października 2014

Guacamole

W końcu postanowiłam zrobić porządne guacamole,a nie samą paste z awokado zamiast masła.
Wyszła wyrazista w smaku i delikatna jednocześnie :)

Składniki:
● 1 miękkie awokado
● 1 pomidor
● 1 czerwona cebula(średnia)
● 2 łyżeczki soku z cytryny
● odrobina oliwy z oliwek
● przyprawy:
• czosnek(dałam suszony-można zastąpić małym ząbkiem świerzego)
• sól i pieprz
• chili (też dałam suszone)
• kolendra (j.w choć najlepsza świeża)

Wykonanie:
# awokado obrać i rozgnieść widelcem
# dodać cytrynę
# dodać pokrojoną w drobną kostkę cebule
# pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
# wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku

Smacznego!


czwartek, 11 września 2014

Dynia w occie II (Mamiszona)

Najlepsza dynia wg.przepisu mojej mamy :)

Składniki:
● dynia ok.1,2
● 2,5 szklanki wody
● 1 szklanka occtu 10%
● 800g cukru
● kawałek kory cynamonu
● 12 goździków

Wykonanie:
# wode zagotować
# dodać cukier,cynamon,goździki i zagotować
# dodać occet i zagotować
# dodać pokrojoną w kostke dynie i gotować ok.5min
# przełożyć dynie do słoików,zalać syropem
# pasteryzować ok.15min

Smacznego!

piątek, 22 sierpnia 2014

Rafaello bez pieczenia

Delikatne, kokosowe i bez pieczenia :)
Pyszne w wersji standardowej jak i nieco przerobionej- użyłam wiórek pozostałych po mleko kokosowe w proporcji 50:50 z normalnym mlekiem

Składniki:
● 300g wiórków kokosowych
● opakowanie budyniu śmietankowego
● 1/2 szklanki cukru
● łyżka mąki pszennej
● łyżka mąki ziemniaczanej
● 0,5l mleka
● kostka masła
● opakowanie krakersów

Wykonanie:
# z mleka odlać 200ml-dodać budyń oraz mąki
# reszte mleka zagotować z cukrem
# do gotujacego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i gotować aż zgestnieje
# do cieplej masy dodać masło i zmiksować
# dodać 3/4 wiórków
# w formie ułożyć warstwe krakersów,na to mase,krakersy,mase i wierzch posypać pozostałymi wiórkami
# schłodzić,najlepiej na noc zostawić w lodówce

Smacznego!

->do masy można dodać likieru kokosowego,malibu lub amaretto


Mleko kokosowe z orzecha

Mam kokosa i nie zawacham się go użyć ;)

Mleko sklepowe może sie przy nim schować,a i wiórki kokosowe wychodzą pyszne :) jest troche zabawy ale naprawde warto

Składniki:
● 1orzech kokosowy
● 3 szklanki ciepłej wody
● 1łyżka cukru

Wykonanie:
# w orzechu zrobić dziurę (np.srubokrętem)i wylewamy wodę kokosową do szklanki
# rozłupaaćkokosa (np.młotkiem)
# usunąć łupine i odkroić nozem brązową skórke
# kokosa wrzucić do malaksera i rozdrabniać aż powstaną wiórki
# zalać wodą,dodać cukier i zblendować
# przecedzić przez sitko

Smacznego!

-> mleko przed użyciem należy zamieszać bo się rozwarstwia

Wiórki możecie wykorzystaą np na: kokosanki lub


wtorek, 5 sierpnia 2014

Dżem brzoskwiniowy z cynamonem-bez żelatyny

Z podanej ilości wychodzą 4 nieduże słoiki

Składniki:
● 1kg brzoskwiń
● 1 szklanka cukru
● łyżeczka cynamonu
● pół laski wanilii lub op.cukru waniliowego/z prawdziwą wanilią
● 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
# brzoskwinie obrać, wyjąć pestki i pokroić na kawałkí
# gotować do momentu,aż puszczą sok
# dodać cukier, sok i przyprawy
# gotować ok.30-40min, często mieszając
# przekładać gorące do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

Smacznego!

Dżem z borówek amerykańskich-bez żelatyny

Pyszny i gęsty. No i dziecinnie prosty :)
Z podanych składników wyszły mi dwa słoiczki

Składniki:
● 4 szklanki borówek
● 2 szklanki cukru
● łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
# borowki umyć, odsypać szklankę borówek i rozgnieść je widelcem
# wszystkie owoce gotować na małym ogniu ok.10min
# dosypać cukier,dolać sok z cytryny i gotować ok.30min często mieszając
# gorące przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

Smacznego!


poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pampuchy

Z owocami, dżemem czy czekoladą są tak samo dobre jak z sosem gulaszowym lub innymi dodatkami :)

Składniki:
● 1 jajko
● 250g mąki
● 15g świeżych drożdży
● pół szklanki letniego mleka
● łyżka masła
● szczypta cukru

Wykonanie:
# z drożdży, mleka,cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia
# mąke, jajko, masło dodać do zaczynu i wyrobić. Odstawić do wyrośniecia.
# formować kulki, nadziewać jak pączki. Odstawić na 15min
# gotować na parze ok.10-15min

Smacznego!

niedziela, 3 sierpnia 2014

Murzynek

Delikatny, wilgotny i słodki :)

Składniki:
● 200g mąki
● 3 jajka
● kostka masła
● 1,5 szklanki cukru
● 3 łyżki kakao
● łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
# masło,cukier i kakao rozpuścic w rondelku i zagotować do połączenia składników-wystudzić
# białka ubić
# do mąki dodać proszek i 3/4 wystudzonej masy i wymieszać
# dodać żółtka
# na końcu dodać ubite białka i dokładnie wymieszać
# piec ok.30min w temp.180º
# polewę podgrzać i polać wystudzone ciasto

Smacznego!

środa, 30 lipca 2014

Rollsy z ciasta francuskiego

Łatwe, szybkie i niedrogie czyli..
Idealna przekąska na grilla i nie tylko :)

Składniki:
● opakowanie ciasta francuskiego
● dodatki:np.ser z szynką, łosoś sałatkowy z pesto, ser feta z bakłażanem itp.

Wykonanie:
# ciasto francuskie pokroić na paski szerokości ok.2 cm.
# nałożyć nadzienie
# zwinać w "ślimaka"
# piec ok.10 min w temp.180º do zrumienienia

Smacznego!



pudding ryżowy

W ost czasie króluje u mnie na śniadanie owsianka. Jednak po zrobieniu mleka ryżowego został mi ryż,dlatego postanowiłam zrobić pudding
Jest delikatny, kremowy, pyszny :)

Składniki:
● 100g ryżu surowego
● 1,5 szklanki wody
● 500-750ml mleka (zależy jak gęsty lubicie) *
● 1/3 szklanki cukru
● szczypta soli
● jajko
● garść rodzynek
● wanilia lub aromat

Wykonanie:
# ryż ugotować w 1,5szklanki wody (ok.20min) przelożyć do miski
# do garnka wlać 2/3 mleka,dodać sól,cukier,wanilię/aromat. Podgrzać
# do mleka dołożyć ryż, gotować aż masa będzie kremowa
# *dolać reszte mleka(jeśli lubicie nieco żadsze)
# dodać rodzynki i ubite jajko
# gotować kilka minut

Smacznego!


niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka hawajska

Składniki:
● pierś z kurczaka
● szklanka ryżu
● puszka ananasa
● puszka kukurydzy
● 2 łyżki jogurtu
● majonez
● przyprawa do gyrosa
● curry

Wykonanie:
# ryż namoczyć ok. godziny w wodzie, następnie przepłukać kilka razy i ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną curry na sypko
# jogurt wymieszać z gyrosem
# pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z jogurtem.odstawić na ok.30min, następnie podsmażyć do zrumienienia
# kukurydze odsączyć, ananasa pokroić w kawałki
# wszystko razem wymieszać, dodać majonez i ew. doprawić do smaku solą i pieprzem

Ciasto z owocami

Pyszne, lekkie ciasto, do którego pasują wszystkie owoce :)

Składniki:
● 2 jajka
● 1/2 szklanki cukru
● 50g masła
● 1/3 szklanki oleju
● 1 1/3 szklanki mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● ok.100ml mleka
● szczypta soli
● ekstrakt waniliowy
● owoce

Wykonanie:
# masło utrzeć na puch
# dodać cukier, a następnie jaja
# dodać ekstrakt i olej
# dodać mąkę, sól i proszek
# dodać mleko(jeśli ciasto jest nadal zbyt gęste można dodać więcej)
# przelać do tortownicy, na wierzch ułożyć owoce
# piec ok.35min w temp. 180 stopni

Smacznego!

Kokosanki

Pyszne kokosanki :)

Składniki:
● 2 białka
● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
● 200g wiórków kokosowych
● 50g masła
●3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
# masło rozpuścić w garnku. dodać cukier i mieszać aż powstanie gęsta masa
# dodać wiórki i dokładnie wymieszać. odstawić do wystudzenia
# z białek ubić piane
# do ubitych białek dodać mąkę
# wszystko razem wymieszać
# formować (najlepiej mokrymi rękoma) małe kulki
# piec ok 20-25 min(aż się zrumienią) w temp. 180 stopni

Smacznego!

Ogórki konserwowe (wg.babci Różyczki-przepis zapożyczony)

Najlepsze ogórki domowe jakie jadłam. Wyszły mi 3 słoiki z czego do jednego dodałam chilli :)
Przepis znalazłam w internecie i oryginalna nazwa brzmi "Ogórki konserwowe wg. babci Różyczki". Jednak wzbogaciłam przepis o kilka liści dębowych, które również dodają smaczku.
Mam nadzieję, że Autorka się nie obrazi za opublikowanie przepisu, ale jest on tak dobry że musiałam się nim podzielić :)

Składniki:
● Ogórki

Zalewa:
● 1 szklanka octu 10%
● 5 szklanek wody
● 1 płaska łyżka soli
● 5 czubatych łyżek cukru

Przyprawy:
● koper z nasionami
● korzeń chrzanu
● czosnek
● liść laurowy
● gorczyca
● ziele angielskie
● pieprz w ziarnach
● kilka liści dębowych

Wykonanie:
# Ogórki zalać zimną wodą, i zostawić na min.30 min
# słoiki wyparzyć
# na dno słoika wsypać przyprawy (sporo czosnku i gorczycy)
# ogórki ułożyć ciasno w słoiku, przekładając liśćmi dębowymi
# zalać letnią zalewą
# pasteryzować, nast. ułożyć do góry dnem do wystygnięcia

Smacznego!


Domowe tofu (2przepisy -> z chlorkiem magnezu/siarczanem wapnia i cytryną)

Z każdym dodatkiem(chlorkiem, siarczanem, cytryną) tofu ma nieco inny smak. Polecam więc wypróbowanie każdego sposobu i znalezienie swojego ulubionego smaku. Można również połączyć chlorek z siarczanem 50:50)

Metoda z cytryną trwa dłużej ok.2-3 dni, natomiast z chlorkiem/siarczanem godzinę, ale wybór należy do was ;)

Składniki:
● 1 litr mleka sojowego
● 2 łyżeczki chlorku magnezu/ siarczanu wapnia lub łyżeczka soku z cytryny
● foremka z dziurkami(np. z kartonu po mleku)
● gaza

Wykonanie z chlorkiem magnezu/siarczanem wapnia:
# mleko sojowe gotować ok.10min
# odszumować
# w 1 szklance wody rozpuścić 2 łyżeczki chlorku magnezu/siarczanu wapnia
# dolać wodę do mleka
# wymieszać i odstawić na ok.20 min
# gdy zaczną tworzyć się grudki, przelać do foremki z gazą
# zostawić na ok.20 min

Wykonanie z cytryną:
# mleko sojowe podgrzać, dodać 1 łyżeczkę soli
# odstawić w cieple miejsce na ok. 2 dni
# podgrzać prawie do zagotowania
# dodać łyżeczkę soku z cytryny
# mieszać na ogniu ok 2-3min
# gdy zaczną tworzyć się grudki, przelać do foremki z gazą
# zostawić na ok. godzinę

-> Tofu należy przechowywać w pojemniku z wodą max.7dni

Smacznego!

Mleko sojowe

Składniki:
● 1 szklanka soi
● 4 szklanki wody + woda do zalania
● szczypta soli i cukru

Wykonanie:
# soje zalać wodą i odstawić na noc
# wylać wodę i oplukać
# soje zalać 4 szklankami wody i zblendować
# przelać do garnka, dodać sól i cukier
# gotować ok.20 min od zagotowania
# przecedzić przez sitko

-> soje należy gotować na bardzo małym ogniu, ponieważ mocno kipi!

-> papka która zostaje nazywana jest OKARĄ

"Włoskie" ciasteczka migdałowe

I kolejne wykorzystanie papki migdałowej ;)

Składniki:
● masa migdałowa
● 3 białka
● 300g cukru pudru
● 1 łyżka miodu
● nadzienie: konfitury,dżem/ lemon curd

Wykonanie:
# Wszystkie składniki zmiksować
# zawinąć w folie i schłodzić min.30min
# formować nieduże kulki
# obtoczyć w cukrze pudrze
# ukladać na blasze, lekko splaszczyć w środku i nakladać nadzienie
# piec ok. 15min w temp. 180 stopni

 Smacznego!

Ciasteczka migdalowe (bez jajek)

Kolejny sposób na wykorzystanie papki migdałowej

Składniki:
● masa migdalowa
● 1/4 kostki masła
● 5 łyżek cukru
● szczypta soli
● 1,5 szklanki mąki

Wykonanie:
# maslo utrzeć z cukrem
# dodać sól i mąkę, zagnieść
# dodać mase migdałową, zagnieść
# formować kulki i rozgniatać na blasze
# piec ok.10min w temp. 170stopni

Mąka / posypka migdałowa

Jest to fajny sposób na wykorzystanie "papki" która zostaje po Mleko migdałowe

Składniki:
● Papka migdałowa/ pokruszone migdały

Wykonanie:
# Na papierze do pieczenia rozłożyć papkę migdałową
# suszyć w piekarniku w temp.100stopni ok 20 min, aż będą suche

->możemy wykorzystać jako posypkę do mies, ciast
-> po zmieleniu/zblendowaniu powstaje mąka migdałowa, którą możemy wykorzystać przy pieczeniu ciast, lub również jako zamiennik np. bułki tartej do kotletów z kurczaka

Smacznego!

Mleko migdałowe

Składniki:
● 1 szklanka migdałów
● 4 szklanki wody + woda do zalania

Wykonanie:
# migdały zalać wodą i zostawić na noc
# odcedzić migdały i przepłukać wodą
# zalać 4 szklankami wody
# zblendować
# odcedzić na sitku

Smacznego!



Mleko owsiane

Są dwie metody zrobienia mleka owsianego- na surowo i gotowane. Gotowane jest bardziej kleiste i gęste, natomiast na surowo bardziej przypomina krowie mleko

Skladniki:
● 1 szklanka płatków owsianych
● 4 szklanki wody

Wykonanie:
Surowe:
# płatki zalać wodą i zosawic na noc
# namoczone platki zalać 4 szklankami wody
# zblendować
# przecedzić przez sitko

Smacznego!

Mleko ryżowe

Składniki:
●100g ryżu
● laska wanilii
● woda do ugotowania ryżu + 3-4 szklanki wody

Wykonanie:
# Ryż ugotować z wanilią aż do rozgotowania
# ryż zblendować z 3-4 szklankami wody
# przecedzić przez sitko

Smacznego!




Quasadilla

Pychotka :)

Składniki:
● opakowanie tortilli
● pierś kurczaka
● papryka duża
● pomidory ok.3szt
● puszka kukurydzy konserwowej
● puszka groszku konserwowego
● ser żółty np.gouda lub morski ok.200g
● przyprawy wg.gustu

Wykonanie:
# kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć (można użyć przyprawy do gyrosa) lub ugotować na parze
# papryka pokroić w drobne paski, pomidory w kostkę, a ser utrzeć na tarce
# gdy kurczak ostygnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce (groszek i kukurydze odsączyć)
# nakładać garść na tortille i zwijać w rulon
# podsmażyć na patelni grillowej lub zwykłej

-> zamiast smażenia na patelni możemy podgrzać w piekarniku, ok.10-15 min w temp.150stopni

-> znakomicie smakuje z sosem czosnkowym :)

Smacznego!


wtorek, 25 marca 2014

Ciasteczka amarantusowe bez tłuszczu

Lekkie, pożywne, zdrowe a przede wszystkim szybkie :)

Z podanej porcji wychodzi ok.10-12sztuk
Składniki:
● 1jajko
● szklanka amarantusa ekspandowanego
● 1-2 łyżki miodu
● 1/2 łyżeczki cynamonu
● 2-3 łyżki otrąb
● ok. 3/4 szklanki dodatków: granoli/owoców suszonych/wiórków kokosowych lub innych ulubionych dodatków

Wykonanie:
# jajko, cynamon i miód wymieszać
# dodać reszte składników i dobrze wymieszać
# formować łyżką ciasteczka na blasze do pieczenia wyłożonej matą lub papierem
# piec 8-9min w temp.180º (ja piekłam z termoobiegiem)

Smacznego!

Na zdj.po lewej z granolą,nasionami i owocami.
Po prawej z suszonymi morelami




sobota, 22 marca 2014

sos z tuńczyka

Pyszny sos do makaronu :)

Składniki:
● 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
● 15szt kaparów
● 2 cebule
● puszka pomidorów krojonych
● 0,5l śmietanki 30%
● olej
● 5 ząbków czosnku

Wykonanie:
# na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule
# dodać przeciśnięty czosnek,pieprz, dolać trochę wody i poddusić
# dodać pomidory i kapary, troche wrzątku i dalej dusić
# na końcu dodać tuńczyka i śmietankę
# podgrzać ale nie gotować!
# doprawić bazylią

Smacznego!


piątek, 14 lutego 2014

Brownie

Pyszne i proste ciasto tym razem w walentynkowej odsłonie ;)

Składniki:
● 6 jajek
● 3 tabliczki gorzkiej czekolady
● 200g masła
● 2/3 szklanki cukru
● szklanka mąki

Wykonanie:
# masło i czekolade rozpuścić w kapieli wodnej, mieszać do połączenia
# jajka z cukrem napuszyć mikserem,aby powstała puszysta masa
# dodać mąke i mieszaćwy
# przestudzoną mase wlać do jajek i bardzo dokłanie wymieszać
# piec ok.25min w temp.180stopni

Smacznego!

Beziki

Moja rodzinka uwielbia bezy. A że zostało mi kilka białek, postanowiłam z okazji walentynek zrobić małe serduszkowe malinowe beziki :)

Przepis podstawowy, jednak zamiast soku z cytryny dodałam sok malinowy i odrobine barwnika spożywczego:

Składniki:
● 2 białka
● 90g cukru
● łyżka mąki ziemniaczanej
● łyżeczka soku z cytryny (w tym przypadku sok malinowy)

Wykonanie:
# białka ubić na sztywno
# do ubitych białek powoli dodawać cukier
# na końcu dodać sok i mąke
# formować na blasze z papierem beziki
# piec temp. 110stopni ok.40min

Smacznego!



środa, 12 lutego 2014

Ayran

Najlepsze picie z jogurtu :)

Składniki:
● 500ml jogurtu naturalnego
● 250ml zimnej wody
● sól
● mięt

Wykonanie:
# wszystko razem wymieszać i schłodzić

-> można również dodać pieprz lub czosnek

Na zdrowie!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kopytka inaczej- kolorowe małe co nieco

Uwielbiam kopytka-te gotowane i odsmżane.
Ale dla tym razem postanowiłam je zrobić w wersji kolorowej dla córki :)

Składniki:
● ugotowane ziemniaki
● mąka
● coś zielonego: szpinak rozdrobniony/koperek
● coś czerwonego: starta marchewka/koncentrat pomidorowy
● ser biały lub żółty

Wykonanie:
- ziemniaki rozdrobnić w maszynce lub blenderze
- dodać mąke->1/4 ilości ziemniaków
- wyrabić ciasto i podzielić na 3 części
- do jednej porcji dodajć zielone, do drugiej czerwone, a do trzeciej starty lub rozdrobniony ser
- każdą porcje wyrobić  aby dobrze zmieszać dodatki, i formować kopytka lub kulki
- gotować we wrzątku z dodatkiem oleju, aż do wypłynięcia
- podawać od razu lub odsmażone

Smacznego!





poniedziałek, 27 stycznia 2014

Faworki

Stary, rodzinny przepis.
W orginale gramatura była podana w skorupkach-ja przyjełam, że pół skorupki to ok.2 łyżki
No,a co do efektu końcowego, faworki są lekkie i kruchutkie :)

Składniki:
● 10 żółtek
● pół skorupki spirytusu
● pół skorupki octu
● 5 połowek wody (na oko 5łyżek)
● szczypta soli i cukru
● mąka -dodajemy tyle, aby ciasto było lekkie i zwięzłe
● smalec do smażenia.ok. 10kostek po 200g

Wykonanie:
# wrzystkie składniki połączyć, dodając na końcu mąke
# dobrze wyrobić
# smalec rozgrzać,a stolnice obficie posypać mąką
# bardzo cienko rozwałkować, wycinać i formować faworki
# smażyć krótko, przewracając w trakcie na drugą stron
# odsączyć na papierowych ręcznikach
# posypać cukrem pudrem

-> uwaga, faworki wychodzą bardzo kruche, więc należy delikatnie przekładać

-> w trakcie wałkowania nie bójcie się dodawać mąki. Ja na tym etapie daje jej naprawde sporo,żeby ciasto ładnie odchodziło od stolnic

Smacznego!




czwartek, 16 stycznia 2014

Pierogi z ciasta półkruchego

Moje ulubione świąteczne pierogi, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak bywaliśmy w gościach u cioci
Pyszne na ciepło jak i na zimn

Co do farszu to jest on dowolny-z kapustą i grzybami, z mięsem, czy z serem

Składniki na ciasto:
● 300g mąki
● 1 jajko
● 1 żółtko
● 120ml śmietany 18%
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 120g masła z lodówki
● szczypta sol

Wykonanie:
# mąke przesiać i dodać proszek
# dodać reszte składników i szybko zagnieś
# ciasto wsadzić do lodówki na min.45min
# następnie ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nadziać farszem i formować pierogi
# wstawic do lodówki na ok.15min
# piec ok.20-25min w temp.200stopni

Smacznego!



niedziela, 12 stycznia 2014

Pieczona karkówka pod pierzynką

Mój ulubiony przepis na karkówkę, która jest delikatna, a dzięki dodatkom nabiera ciekawego smaku i aromatu

Składniki:
● karkówka
● cebula
● pieczarki
● żołty ser gounda lub morski
● ketchup pikantny
● przyprawa do gyrosa

Wykonanie:
# mięso obficie posypac przyprawą i odstawić na ok.30min lub dłużej
# gotowe mięso ułożyć na blasze do pieczenia i polać obficie ketchupem
# na to ułożyć kolejno:
- cebule pokrojoną w piórka,
- surowe pieczarki w paski,
- starty ser
# piec w temp.180stopni ok.50min

Smacznego!