środa, 30 lipca 2014

Rollsy z ciasta francuskiego

Łatwe, szybkie i niedrogie czyli..
Idealna przekąska na grilla i nie tylko :)

Składniki:
● opakowanie ciasta francuskiego
● dodatki:np.ser z szynką, łosoś sałatkowy z pesto, ser feta z bakłażanem itp.

Wykonanie:
# ciasto francuskie pokroić na paski szerokości ok.2 cm.
# nałożyć nadzienie
# zwinać w "ślimaka"
# piec ok.10 min w temp.180º do zrumienienia

Smacznego!



pudding ryżowy

W ost czasie króluje u mnie na śniadanie owsianka. Jednak po zrobieniu mleka ryżowego został mi ryż,dlatego postanowiłam zrobić pudding
Jest delikatny, kremowy, pyszny :)

Składniki:
● 100g ryżu surowego
● 1,5 szklanki wody
● 500-750ml mleka (zależy jak gęsty lubicie) *
● 1/3 szklanki cukru
● szczypta soli
● jajko
● garść rodzynek
● wanilia lub aromat

Wykonanie:
# ryż ugotować w 1,5szklanki wody (ok.20min) przelożyć do miski
# do garnka wlać 2/3 mleka,dodać sól,cukier,wanilię/aromat. Podgrzać
# do mleka dołożyć ryż, gotować aż masa będzie kremowa
# *dolać reszte mleka(jeśli lubicie nieco żadsze)
# dodać rodzynki i ubite jajko
# gotować kilka minut

Smacznego!


niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka hawajska

Składniki:
● pierś z kurczaka
● szklanka ryżu
● puszka ananasa
● puszka kukurydzy
● 2 łyżki jogurtu
● majonez
● przyprawa do gyrosa
● curry

Wykonanie:
# ryż namoczyć ok. godziny w wodzie, następnie przepłukać kilka razy i ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną curry na sypko
# jogurt wymieszać z gyrosem
# pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z jogurtem.odstawić na ok.30min, następnie podsmażyć do zrumienienia
# kukurydze odsączyć, ananasa pokroić w kawałki
# wszystko razem wymieszać, dodać majonez i ew. doprawić do smaku solą i pieprzem

Ciasto z owocami

Pyszne, lekkie ciasto, do którego pasują wszystkie owoce :)

Składniki:
● 2 jajka
● 1/2 szklanki cukru
● 50g masła
● 1/3 szklanki oleju
● 1 1/3 szklanki mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● ok.100ml mleka
● szczypta soli
● ekstrakt waniliowy
● owoce

Wykonanie:
# masło utrzeć na puch
# dodać cukier, a następnie jaja
# dodać ekstrakt i olej
# dodać mąkę, sól i proszek
# dodać mleko(jeśli ciasto jest nadal zbyt gęste można dodać więcej)
# przelać do tortownicy, na wierzch ułożyć owoce
# piec ok.35min w temp. 180 stopni

Smacznego!

Kokosanki

Pyszne kokosanki :)

Składniki:
● 2 białka
● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
● 200g wiórków kokosowych
● 50g masła
●3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
# masło rozpuścić w garnku. dodać cukier i mieszać aż powstanie gęsta masa
# dodać wiórki i dokładnie wymieszać. odstawić do wystudzenia
# z białek ubić piane
# do ubitych białek dodać mąkę
# wszystko razem wymieszać
# formować (najlepiej mokrymi rękoma) małe kulki
# piec ok 20-25 min(aż się zrumienią) w temp. 180 stopni

Smacznego!

Ogórki konserwowe (wg.babci Różyczki-przepis zapożyczony)

Najlepsze ogórki domowe jakie jadłam. Wyszły mi 3 słoiki z czego do jednego dodałam chilli :)
Przepis znalazłam w internecie i oryginalna nazwa brzmi "Ogórki konserwowe wg. babci Różyczki". Jednak wzbogaciłam przepis o kilka liści dębowych, które również dodają smaczku.
Mam nadzieję, że Autorka się nie obrazi za opublikowanie przepisu, ale jest on tak dobry że musiałam się nim podzielić :)

Składniki:
● Ogórki

Zalewa:
● 1 szklanka octu 10%
● 5 szklanek wody
● 1 płaska łyżka soli
● 5 czubatych łyżek cukru

Przyprawy:
● koper z nasionami
● korzeń chrzanu
● czosnek
● liść laurowy
● gorczyca
● ziele angielskie
● pieprz w ziarnach
● kilka liści dębowych

Wykonanie:
# Ogórki zalać zimną wodą, i zostawić na min.30 min
# słoiki wyparzyć
# na dno słoika wsypać przyprawy (sporo czosnku i gorczycy)
# ogórki ułożyć ciasno w słoiku, przekładając liśćmi dębowymi
# zalać letnią zalewą
# pasteryzować, nast. ułożyć do góry dnem do wystygnięcia

Smacznego!


Domowe tofu (2przepisy -> z chlorkiem magnezu/siarczanem wapnia i cytryną)

Z każdym dodatkiem(chlorkiem, siarczanem, cytryną) tofu ma nieco inny smak. Polecam więc wypróbowanie każdego sposobu i znalezienie swojego ulubionego smaku. Można również połączyć chlorek z siarczanem 50:50)

Metoda z cytryną trwa dłużej ok.2-3 dni, natomiast z chlorkiem/siarczanem godzinę, ale wybór należy do was ;)

Składniki:
● 1 litr mleka sojowego
● 2 łyżeczki chlorku magnezu/ siarczanu wapnia lub łyżeczka soku z cytryny
● foremka z dziurkami(np. z kartonu po mleku)
● gaza

Wykonanie z chlorkiem magnezu/siarczanem wapnia:
# mleko sojowe gotować ok.10min
# odszumować
# w 1 szklance wody rozpuścić 2 łyżeczki chlorku magnezu/siarczanu wapnia
# dolać wodę do mleka
# wymieszać i odstawić na ok.20 min
# gdy zaczną tworzyć się grudki, przelać do foremki z gazą
# zostawić na ok.20 min

Wykonanie z cytryną:
# mleko sojowe podgrzać, dodać 1 łyżeczkę soli
# odstawić w cieple miejsce na ok. 2 dni
# podgrzać prawie do zagotowania
# dodać łyżeczkę soku z cytryny
# mieszać na ogniu ok 2-3min
# gdy zaczną tworzyć się grudki, przelać do foremki z gazą
# zostawić na ok. godzinę

-> Tofu należy przechowywać w pojemniku z wodą max.7dni

Smacznego!

Mleko sojowe

Składniki:
● 1 szklanka soi
● 4 szklanki wody + woda do zalania
● szczypta soli i cukru

Wykonanie:
# soje zalać wodą i odstawić na noc
# wylać wodę i oplukać
# soje zalać 4 szklankami wody i zblendować
# przelać do garnka, dodać sól i cukier
# gotować ok.20 min od zagotowania
# przecedzić przez sitko

-> soje należy gotować na bardzo małym ogniu, ponieważ mocno kipi!

-> papka która zostaje nazywana jest OKARĄ

"Włoskie" ciasteczka migdałowe

I kolejne wykorzystanie papki migdałowej ;)

Składniki:
● masa migdałowa
● 3 białka
● 300g cukru pudru
● 1 łyżka miodu
● nadzienie: konfitury,dżem/ lemon curd

Wykonanie:
# Wszystkie składniki zmiksować
# zawinąć w folie i schłodzić min.30min
# formować nieduże kulki
# obtoczyć w cukrze pudrze
# ukladać na blasze, lekko splaszczyć w środku i nakladać nadzienie
# piec ok. 15min w temp. 180 stopni

 Smacznego!

Ciasteczka migdalowe (bez jajek)

Kolejny sposób na wykorzystanie papki migdałowej

Składniki:
● masa migdalowa
● 1/4 kostki masła
● 5 łyżek cukru
● szczypta soli
● 1,5 szklanki mąki

Wykonanie:
# maslo utrzeć z cukrem
# dodać sól i mąkę, zagnieść
# dodać mase migdałową, zagnieść
# formować kulki i rozgniatać na blasze
# piec ok.10min w temp. 170stopni

Mąka / posypka migdałowa

Jest to fajny sposób na wykorzystanie "papki" która zostaje po Mleko migdałowe

Składniki:
● Papka migdałowa/ pokruszone migdały

Wykonanie:
# Na papierze do pieczenia rozłożyć papkę migdałową
# suszyć w piekarniku w temp.100stopni ok 20 min, aż będą suche

->możemy wykorzystać jako posypkę do mies, ciast
-> po zmieleniu/zblendowaniu powstaje mąka migdałowa, którą możemy wykorzystać przy pieczeniu ciast, lub również jako zamiennik np. bułki tartej do kotletów z kurczaka

Smacznego!

Mleko migdałowe

Składniki:
● 1 szklanka migdałów
● 4 szklanki wody + woda do zalania

Wykonanie:
# migdały zalać wodą i zostawić na noc
# odcedzić migdały i przepłukać wodą
# zalać 4 szklankami wody
# zblendować
# odcedzić na sitku

Smacznego!



Mleko owsiane

Są dwie metody zrobienia mleka owsianego- na surowo i gotowane. Gotowane jest bardziej kleiste i gęste, natomiast na surowo bardziej przypomina krowie mleko

Skladniki:
● 1 szklanka płatków owsianych
● 4 szklanki wody

Wykonanie:
Surowe:
# płatki zalać wodą i zosawic na noc
# namoczone platki zalać 4 szklankami wody
# zblendować
# przecedzić przez sitko

Smacznego!

Mleko ryżowe

Składniki:
●100g ryżu
● laska wanilii
● woda do ugotowania ryżu + 3-4 szklanki wody

Wykonanie:
# Ryż ugotować z wanilią aż do rozgotowania
# ryż zblendować z 3-4 szklankami wody
# przecedzić przez sitko

Smacznego!




Quasadilla

Pychotka :)

Składniki:
● opakowanie tortilli
● pierś kurczaka
● papryka duża
● pomidory ok.3szt
● puszka kukurydzy konserwowej
● puszka groszku konserwowego
● ser żółty np.gouda lub morski ok.200g
● przyprawy wg.gustu

Wykonanie:
# kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć (można użyć przyprawy do gyrosa) lub ugotować na parze
# papryka pokroić w drobne paski, pomidory w kostkę, a ser utrzeć na tarce
# gdy kurczak ostygnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce (groszek i kukurydze odsączyć)
# nakładać garść na tortille i zwijać w rulon
# podsmażyć na patelni grillowej lub zwykłej

-> zamiast smażenia na patelni możemy podgrzać w piekarniku, ok.10-15 min w temp.150stopni

-> znakomicie smakuje z sosem czosnkowym :)

Smacznego!